Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο (pics)

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis «αλωνίζει» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συνεχίζοντας την ακραία προκλητικότητα.

Στα νερά των Δωδεκανήσων και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου πλέει από το πρωί του Σαββάτου το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, Oruc Reis.

Η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες προσπαθώντας να επιβάλλει καταστάσεις και να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Κοντά στη Ρόδο πλέει το τουρκικό ερευνητικό

Το Oruc Reis από τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου (24/10) προσέγγισε σε απόσταση 16 μιλίων το «νησί των ιπποτών», με τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες να είναι συνεχώς κοντά του.

Στόλτενμπεργκ: «Αθήνα και Άγκυρα ακυρώνουν τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις»

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία ακύρωσαν τις  προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις κατά τις ημέρες των εθνικών επετείων (28η και 29η Οκτωβρίου).

Με βάση όσα είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, «η κίνηση αυτή των δυο χωρών είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» επαινώντας Αθήνα και Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Επιπλέον, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επισήμανε πως και στην σημερινή αλλά και στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταλήγοντας πως οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και παράλληλα, διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα.

Τρεις νέες τουρκικές NAVTEX

Ωστόσο, χωρίς αντίκρισμα είναι οι ανακοινώσεις περί «αναστολής στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας» από το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Με αυτή της την κίνηση λοιπόν, η Τουρκία όχι μόνο δείχνει τις προθέσεις της, αλλά παράλληλα εκθέτει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης. Η τρίτη ωστόσο, βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Συνεπώς, οι προκλητικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα με την εξαγγελία τω νέων Navtex «σπάει» το μορατόριουμ, που ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM