Τσίπρας στη Βουλή: "Σε ποια χώρα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης; "

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής: «Ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως εάν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε από τις Βρυξέλλες. Τότε λέγατε άλλα από αυτά που λέτε σήμερα. Ήταν τότε που πανυγηρίζατε μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ότι το Δεκέμβριο η Σύνοδος θα έβαζε φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν πλησιάσατε τον πήχη, δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα».

"Είστε εκτός πραγματικότητας"

«Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί σας, εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα. Εντελώς και επικίνδυνα χαμένα. Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, που σε περιπτώσεις όπως αυτές που ζούμε εξασφαλίζει τη μια αποτυχία να τη διαδέχεται τελικά μια άλλη μεγαλύτερη. Τόσο που η αποτυχία σας να μετατρέπεται σε τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για ελληνοτουρκικά 

«Όταν σας έλεγα να διατηρήσετε τους διαύλους με την Τουρκία την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου και να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο, ώστε να υπάρξει ευκαιρία για διερευνητικές, εσείς πανηγυρίζατε ότι είμαστε ασπίδα της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Όταν σας είπα τον Αύγουστο όταν υπογράψατε την ΕλληνοΑιγυπτιακή συμφωνία, ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοούσατε. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις – και για 4 μήνες μετά είχαμε απέναντί μας την Γερμανία στις κυρώσεις.

Πήγατε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου διαπιστώσατε «απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία». Τι θέση πήρε η Γαλλία την Πέμπτη; Tι απέγινε η αμυντική Συμφωνία; Tι θέση πήραν η Ιταλία και η Ισπανία; Χώρες με τις οποίες παλεύαμε τόσα χρόνια να χτίσουμε τη Σύνοδο του Νότου που τόσο εύκολα αγνοήσατε».

«Σας ζητήσαμε, όταν το Τουρκικό ερευνητικό έφτασε έξι μίλια από το Καστελόριζο, να προχωρήσατε στην επέκταση χωρικών υδάτων Νοτίως και ανατολικά της Κρήτης.

Τι θα γίνει εάν γενικευθεί η τουρκική προκλητικότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής; ενώ ζήτησε να μάθει «ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει» ο πρωθυπουργός «στην προσπάθεια η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Για την πανδημία

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η χώρα μας μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς. Και το πιο συγκλονιστικό σχεδόν 3.000 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη. Από εκεί που είμασταν το θετικό παράδειγμα γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή. Πώς αλήθεια συνέβη αυτή η πρωτοφανής τραγωδία, κύριε Μητσοτάκη; Ήταν αποτέλεσμα μόνο της μεταδοτικότητας του ιού; Και ακόμα χειρότερα της επιπολαιότητας των Ελλήνων, όπως προσπαθείτε να πείσετε;»

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη, για τις χαμένες ζωές; Για τις κατεστραμμένες οικογένειες; Ναι, προφανώς, και η παγκόσμια πανδημία, ήταν επόμενο και αναμενόμενο ότι θα χτυπούσε και την Ελλάδα. Προφανώς και δεν μπορούσαμε να μηδενίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της. Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα, όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία; Τα κάνατε όλα τόσο καλά, ώστε να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;»

"Ποια χώρα κυβερνάτε κύριε Μητσοτάκη;"

«Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο;»

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και έλλειψη κατανόησης. «Σας άκουσα για παράδειγμα να λέτε σε διάγγελμά σας, ότι κατανοείτε πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Και την άλλη, σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν. Και αναρωτιέμαι: Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως πιστεύετε ότι κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;»

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «στην αρχή της πανδημίας μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα χει δηλαδή οριακή ανάπτυξη. Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%. Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V. Δηλαδή ό,τι απώλειες έχουμε φέτος θα τις αναπληρώσουμε το 2021. Εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη λέγατε τον Απρίλη στην Καθημερινή: “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020”. Και λίγο μετά, πανηγυρίζατε ότι τα πήγατε καλά στο 2ο τρίμηνο, γιατί η ύφεση ήταν 14%. Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο. Προχθές ο υπουργός οικονομικών είπε ότι σε επίπεδο εννιαμήνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στην 4η χειρότερη θέση της ευρωζώνης! Και τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5 % το 2020 αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM