Μουσείο Λούβρου: Πρώτη φορά στην ιστορία του αποκτά γυναίκα πρόεδρο

Μουσείο Λούβρου
Photo: Pexels

Το ιστορικό μουσείο του Λούβρου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1793 και πρώτη φορά στην ιστορία του όρισε ως επικεφαλής μια γυναίκα. Ο λόγος για τη σημερινή διευθύντρια του Μουσείου Ορσέ του Παρισιού, Λοράνς ντε Καρ, η οποία από την 1η Σεπτεμβρίου θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ στη διεύθυνση του Λούβρου.

Η Ντε Καρ, 54 ετών, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο. Διηύθυνε το Μουσείο Ορσέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι ιστορικός της τέχνης του 19ου αι. και των αρχών του 20ού. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ορσέ διακρίθηκε για τον δυναμισμό και την ευρηματικότητά της και έδωσε έμφαση στην ποικιλομορφία, στα κοινωνικά ζητήματα και την προσέλκυση των νέων γενεών στα μουσεία.

Μουσείο Λούβρου
Photo: Pexels

Αύξηση των επισκεπτών του Ορσέ την τελευταία τετραετία

Την τελευταία τετραετία οι επισκέπτες του Ορσέ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, αυξάνονταν διαρκώς: έως 3.700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο το 2019. Κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζαν ντε Καρ, εγγονή του μυθιστοριογράφου Γκι ντε Καρ, η Λοράνς διετέλεσε ακόμη επιστημονική διευθύντρια της υπηρεσίας France-Muséums, της γαλλικής υπηρεσίας που επιφορτίστηκε με την επίβλεψη του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, και μετά διηύθυνε το Μουσείο Ορανζερί στο Παρίσι.

Λοράνς ντε Καρ
H Λοράνς ντε Καρ

Ο προσωρινός επικεφαλής του Λούβρου

Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, 57 ετών, ιστορικός και αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική αρχαιότητα, ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του και παρέμεινε ως προσωρινός επικεφαλής του Λούβρου από τις 13 Απριλίου μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του. Στη διάρκεια της θητείας του ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια το 2019, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ. Η τελική επιλογή για τον διορισμό των προέδρων των μεγάλων δημόσιων μουσείων, όπως το Λούβρο, οι Βερσαλλίες, το Πομπιντού ή το Ορσέ, είναι απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.