Η Ακρόπολη, η επίδειξη Dior και η viral αντιπαράθεση Άδωνι - Ευγενίας

Ακρόπολη
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Έγκριση και για την επίδειξη μόδας του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο στάδιο έδωσε το ΚΑΣ. Επίδειξη, που σύμφωνα με τον φάκελο που υποβλήθηκε είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, όπως και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις. Ο φάκελος φέρει το όνομα «Dior celebrates Greece» και τα ρούχα που θα παρουσιαστούν στο επιβλητικό Καλλιμάρμαρο θα ετοιμαστούν στην Ελλάδα με ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες, από Ελληνίδες και Έλληνες τεχνίτες και δημιουργούς.

Ακρόπολη
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι αντιδράσεις

Την ίδια ώρα που ο κόσμος της μόδας βλέπει θετικά το γεγονός της παγκόσμιας προβολής της Ελλάδας μέσα από τον διεθνή οίκο, υπάρχουν και οι αντιδράσεις. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή» γράφει σήμερα: «Φορτηγά και καμαρίνια στην Ακρόπολη» ενώ συμπληρώνει: «8 εννιάμετρα φορτηγά θα μεταφέρουν στον Βράχο τον εξοπλισμό και Μετατρέπουν το παλαιό μουσείο σε καμαρίνι».

Το υπουργείο πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψευδείς ειδήσεις και αναφερόμενο στο πρωτοσέλιδο αναφέρει. “Ευτυχώς, ο νέος ανελκυστήρας λειτουργεί άρτια, ώστε να εξυπηρετήσει την άνοδο και των οκτώ εννιάμετρων φορτηγών”. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι φωτογραφίσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου από την Ακρόπολη και η επίδειξη μόδας θα γίνει στις 17 Ιουνίου.

Ακρόπολη
Eurokinissi

Αλ. Τσίπρας στην Ακρόπολη: "Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά"

Για "αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά από την ξενάγηση που είχε στην Ακρόπολη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού.

"Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Δημοκρατία. Πληγώνει τον πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας" ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε τον Παρθενώνα "μνημείο του μέτρου και της αρμονίας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας" και επισήμανε ότι "η Ακρόπολη ανήκει στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα, οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας".

Συνδέοντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι πρόσφατες εργασίες στην Ακρόπολη με αυτές που έχει προκαλέσει η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ακούσει "την κραυγή αγωνίας της Διεθνούς Πολιτιστικής κοινότητας" και "να σταματήσει να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά".

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την Ισμήνη Τριάνη, επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2012) και επιβλέποντα της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και τον 'Αλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου

"Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε το δρόμο προς την Ακρόπολη, παρόλο που ως πρωθυπουργός δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τον χώρο, ενώ μας προκαλεί εντύπωση που δεν ανέφερε τίποτα για την εκεί συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη", τονίζει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Αριστοτελία Πελώνη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Πελώνη επισημαίνει: "Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του περί αισθητικής. Δεν μπορεί, όμως, να απαξιώνεται με εύκολους χαρακτηρισμούς η δουλειά μιας ομάδας επιστημόνων, υπό τον Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ακρόπολη -είναι η ίδια ομάδα που δουλεύει για την αναστήλωση της Ακρόπολης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι τα έργα που, μεταξύ άλλων, έδωσαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην Ακρόπολη σε ΑμΕΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Ο κ. Τσίπρας επέβλεψε τη στατικότητα των fake news για τον Ιερό Βράχο που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, κακοποιώντας την επιστήμη και την αλήθεια. Κάνει αντιπολίτευση για τα πάντα, από την πανδημία μέχρι την Ακρόπολη, αδιαφορώντας αν για ακόμη μια φορά δυσφημίζει τη χώρα", καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Viral βίντεο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και την Ευγενία Μανωλίδου

Ταυτόχρονα, στην επικαιρότητα επανέρχεται ένα βίντεο από το 2017 με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να έρχεται σε αντιπαράθεση με την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, με κύριο θέμα συζήτησης την Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο βίντεο τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει viral, λόγω της επίδειξης μόδας του Οίκου Dior που αποφασίστηκε να γίνει στον αρχαίο ναό.