Γιόγκα και ημικρανίες: Πιθανή ανακούφιση με πρακτική τρεις φορές τη βδομάδα (video)

Όσοι άνθρωποι με ημικρανίες πρόσθεσαν την γιόγκα στη ρουτίνα τους, σύμφωνα με μία μελέτη Νευρολογίας, βρήκαν καλύτερη ανακούφιση από τη φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η γιόγκα θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον πόνο από την ημικρανία.

Μόνο περίπου τα μισά άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ημικρανία ανακουφίζονται, σημείωσε ο Dr. Rohit Bhatia, επικεφαλής του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών.

Αξιολόγηση της γιόγκα ως θεραπεία της ημικρανίας

Ο νευρολόγος αξιολόγησε 114 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών. Όλοι είχαν επεισοδιακή ημικρανία, η οποία έχει 4 έως 14 πονοκεφάλους ανά μήνα. Οι άνθρωποι ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: εκείνοι μόνο με αποκλειστική χρήση φαρμάκων και εκείνοι που λάμβαναν φάρμακα αλλά έκαναν παράλληλα γιόγκα. Και στις δύο ομάδες δόθηκαν κατάλληλα φάρμακα και παροχή συμβουλών για αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αρκετός ύπνος, άσκηση και φαγητό.

Η ομάδα γιόγκα υποβλήθηκε σε πρακτική γιόγκα 1 ώρας για 3 ημέρες την εβδομάδα για 1 μήνα. Η πρακτική περιελάμβανε ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και στάσεις γιόγκα. Μετά τον πρώτο μήνα, έκαναν γιόγκα στο σπίτι 5 ημέρες την εβδομάδα για επιπλέον 2 μήνες. Οι συμμετέχοντες έγραψαν όλες τις πληροφορίες για την ημικρανία, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του επεισοδίου, της σοβαρότητας και της φαρμακευτικής αγωγής που έλαβαν.

 

Υψηλότερο όφελος σε όσους έκαναν γιόγκα

Ενώ όλοι είδαν βελτιώσεις, το όφελος ήταν υψηλότερο σε όσους πρόσθεσαν τη γιόγκα στη ρουτίνα τους. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε με κατά μέσο όρο 9,1 πονοκεφάλους ανά μήνα και έληξε την 3μηνη περίοδο μελέτης με 4,7 πονοκεφάλους ανά μήνα – μείωση 48%. Η ομάδα μόνο με φάρμακα ξεκίνησε τη μελέτη αναφέροντας 7,7 πονοκεφάλους ανά μήνα και ανέφερε 6,8 ανά μήνα στο τέλος της περιόδου μελέτης. Παρατηρήθηκε μείωση 12%.

Μετά από 3 μήνες, ο μέσος αριθμός χαπιών που έλαβαν άτομα στην ομάδα γιόγκα μειώθηκε 47%. Η μέση ποσότητα χαπιών που ελήφθησαν στην ομάδα μόνο για φάρμακα μειώθηκε κατά περίπου 12% κατά την ίδια περίοδο.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει όχι μόνο τον πόνο, αλλά και το κόστος θεραπείας των ημικρανιών», δήλωσε ο Dr. Rohit Bhatia. «Αυτό μπορεί να είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού, ειδικά για άτομα που αγωνίζονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται συνήθως πρώτα, και μερικά μπορεί να είναι ακριβά».

«Χρειάζονται καλύτερες έρευνες για την επίδραση της γιόγκα»

Ο νευρολόγος ωστόσο συμπλήρωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη της γιόγκα μπορούν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρονικά. «Είναι δύσκολο να εξάγουμε ένα συμπέρασμα από μια μελέτη που σχεδιάστηκε με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε η Dr. Amy Gelfand, διευθύντρια παιδιατρικού πονοκέφαλου στο Παιδικό Νοσοκομείο UCSF Benioff.

«Ακριβώς όπως φαρμακολογικές θεραπείες πρέπει να έχουν ένα εικονικό φάρμακο-ελέγχου για σύγκριση, οι μελέτες συμπεριφοράς θα πρέπει να έχουν μια ομάδα ελέγχου προσοχής (δασκάλους γιόγκα) για σύγκριση»,είπε. Για παράδειγμα, τα άτομα που δεν έλαβαν οδηγίες γιόγκα θα έπρεπε να είχαν μια αλληλεπίδραση με έναν δάσκαλο για την ίδια διάρκεια.

Γιόγκα

«Χωρίς την απαραίτητη ομάδα ελέγχου, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε αν η παρατηρούμενη επίδραση ήταν όντως από τις ασκήσεις της γιόγκα, ή από την έλλειψη φυσικής παρουσίας του δασκάλου».

Ο Δρ Teshamae S. Monteith, επικεφαλής του τμήματος πονοκέφαλου στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine, είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά καλά σχεδιασμένες μελέτες για τα οφέλη της γιόγκα σε ασθενείς με ημικρανία.

Η γιόγκα ως φάρμακο

Αν και υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη θεραπεία χαλάρωσης ως μη φαρμακολογική θεραπεία για την ημικρανία, δήλωσε ο Monteith, επικεφαλής του τμήματος πονοκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine. Αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2007 στον πονοκέφαλο που βρήκε θετικά οφέλη από τη γιόγκα για τη θεραπεία της ημικρανίας.

Εκτός από τη μείωση του στρες, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα από τη γιόγκα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ημικρανίας. Η γιόγκα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ημικρανία, όπως ο ύπνος, η σωματική λειτουργία και η ποιότητα ζωής.

Γιόγκα

Αν και αυτή είναι μια μικρή και προκαταρκτική μελέτη, ένα συμπεριφορικό επεμβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα και βαθιά αναπνοή μπορεί να εξεταστεί για ασθενείς με ημικρανία, δήλωσε ο Monteith. Δεν είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο, εάν σοβαρά περιστατικά ημικρανίας ή ιστορικό πολλαπλών προληπτικών φαρμάκων μπορεί να ωφεληθούν από την πρακτική.

Η Δρ. Mia Minen, ειδικός στον πονοκέφαλο στο NYU Langone Health και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και υγείας του πληθυσμού στη Σχολή Ιατρικής της Νέας Υόρκης Grossman, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει ανθρώπους σε δυτικές χώρες να εξασκούν την πρακτική. Εκεί η γιόγκα δεν είναι παραδοσιακή πρακτική. «Αυτό θα προωθούσε τη γενίκευση των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε. «Οι γιατροί που θέλουν να συστήσουν γιόγκα θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς εξασκούν το τρίπτυχο αναπνοή, διαλογισμό και asanas (στάσεις γιόγκα)».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ασκήσεις γιόγκα για ανακούφιση από ημικρανίες και πονοκεφάλους:

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

πηγή: health4u.gr