Ινδικό στέλεχος κορονοϊού: «60% πιο μεταδοτικό» από το βρετανικό

Κοπέλα μάσκα
Photo: Pexels

Σύμφωνα με νέα έρευνα το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 που πρώτο ανιχνεύτηκε στην Ινδία, και πλέον επικρατεί στη Βρετανία και όχι μόνο, είναι 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Α, ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές.

Τα ευρήματα της μελέτης

Το εύρημα προκύπτει από μελέτη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England), η οποία έδειξε ακόμη ότι το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί σήμερα σε περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Η «ενθαρρυντική» διαπίστωση είναι ωστόσο ότι η επικράτηση του Δέλτα δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών –μόνο χίλιοι ασθενείς της Covid-19 βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο του στελέχους» καθησύχασε η Public Health England.

Κόσμος μάσκα
Photo: Pexels

Σχεδόν 128.000 θάνατοι από κορονοϊό στη Βρετανία 

Η Βρετανία, η χειρότερα πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από Covid-19, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες. Ωστόσο άρση και των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στα 6 με 7 χιλιάδες την ημέρα. Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες. Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα.

Μάσκα λάπτοπ
Photo: Pexels

Τι είναι το ινδικό στέλεχος

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και παράγουν διαφορετικές εκδοχές ή, για να το πούμε καλύτερα, στελέχη του εαυτού τους. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι αδιάφορες -ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες καθιστούν τον ιό λιγότερο επικίνδυνο- αλλά ορισμένες μπορεί να δημιουργήσουν ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό με μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στα εμβόλια. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πλέον γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον δρ. Jeremy Kamil, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού - αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κορονοϊό ή μέσω εμβολιασμού.

Όμως για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. "Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει”, προσθέτει ο δρ. Kamil.