Covid-19: Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό

Οι Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν ήδη το πως πρέπει να γίνει σωστά και αποτελεσματικά η διαδικασία εμβολιασμού ενάντια στον Covid-19. Ποια η ιεράρχηση και τα κριτήρια για τον εμβολιασμό;

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου2020 έλαβε χώρα ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Ποιος πρώτος; Ποιος προηγείται; Κατανομή των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηλε στο πλαίσιο του 26ου Forum των Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής Ηθικής Alena Buyx στην εισήγησή της εξέθεσε τις θέσεις από το κείμενο της Κοινής Ομάδας Εργασίας στη Γερμανία για τη ρύθμιση της πρόσβασης στο εμβόλιο, τη στιγμή που αυτό θα καταστεί εφικτό.

Να σημειωθεί πως το κείμενο της Ομάδας δημοσιεύτηκε με τον τίτλο: «Πώς πρέπει να ρυθμιστεί η πρόσβαση στο εμβόλιο Covid-19;».

Ηθικές Αρχές – Αποφάσεις Ιεράρχησης για το ποιος προηγείται 

Η επιστήμη της Βιοηθικής βασίζεται σε τέσσερις θεμελιακές αρχές και αυτές ακολουθούνται στο κείμενο της Κοινής Ομάδας Εργασίας. Και μάλιστα, με την προσθήκη των αρχών της αλληλεγγύης και του χαρακτήρα του επείγοντος, λόγω της πανδημίας.

Η αυτονομία (autonomy) κάθε ατόμου είναι επί της ουσίας, το σημείο εκκίνησης και η πρώτη και βασική αρχή. Προπάντων, είναι απαραίτητη η ενημερωμένη συναίνεση/συγκατάθεση του ανθρώπου για τον εμβολιασμό. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μονάχα για σοβαρούς λόγους και να αφορά συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Στο σημείο αυτό προβάλλεται η ηθική αρχή της μη κακοποίησης ή της προστασίας της ακεραιότητας (non-maleficence or protection of integrity) του ατόμου.

Οι αποφάσεις αναφορικά με την ιεράρχηση είναι απαραίτητο να εξετάζονται σύμφωνα με τη βοήθειά τους στην πρόληψη σοβαρής βλάβης, που μπορεί να αποφευχθεί αποκλειστικά με την αυτοπροστασία των ατόμων, αλλά παράλληλα, και της βλάβης από την έλλειψη προστασίας για τους άλλους, δηλαδή με την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM