Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια – Ένα νέο πειραματικό φάρμακο φαίνεται πως επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Επί σειρά ετών οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους και κάνουν έρευνες προκειμένου να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων, καθώς πρόκειται για μια μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα νόσο.

Της Φωτεινής Σταμογιώργου

Ωστόσο, μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ δίνει ξανά ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική δοκιμή κατέδειξε πως ένα πειραματικό φάρμακο κατάφερε να επιφέρει επιβράδυνση στην επιδείνωση της νόσου.

 

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly δίνει ελπίδες

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε τη χαρμόσυνη αυτή είδηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα donanemab. Το συγκεκριμένο αντίσωμα προσδένεται στις πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και τις εξαφανίζει.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας:

Today we’re announcing positive Phase 2 #clinicaltrial data for a potential treatment to fight #Alzheimers disease. 

— Eli Lilly and Company (@LillyPad) January 11, 2021

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής και Νευρολογίας Λον Σνάιντερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, αν τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής αποδειχτούν ακριβή και επιβεβαιωθούν από άλλους επιστήμονες, θα είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για τη συγκεκριμένη νόσο εμφανίζει θετικά αποτελέσματα στην φάση 2 των κλινικών δοκιμών.

Όπως αναφέρουν οι «New York Times», μέχρι σήμερα άλλα πειραματικά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ δεν είχαν δοκιμαστεί στη φάση 2. Δοκιμάζονταν κατευθείαν σε περισσότερους ασθενείς στη φάση 3, όπου επανειλημμένως τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

 

Η δοκιμή της εταιρείας Eli Lilly

Η νέα μελέτη της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly έγινε σε 272 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, μερικοί από τους οποίους λάμβαναν το φάρμακο κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Οι ασθενείς στους οποίους έγινε η θεραπεία εμφάνισαν –κατά μέσο όρο– επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους κατά 32%, σε σχέση με όσους είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (placebo).

«Σε διάστημα 6 έως 12 μηνών οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών της πρώτης ομάδας είχαν εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκαν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι.

ηλικιωμένη γυναίκα γυρισμένη πλάτη που διαβάζει εφημερίδα

Πού οφείλεται η νόσος;

Πολλοί είναι οι επιστήμονες εκείνοι που έχουν υποστηρίξει πως η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται στη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Επομένως, αν υπήρχε τρόπος αυτό να μη συμβαίνει, η νόσος θα προλαμβανόταν ή ακόμη και θα θεραπευόταν.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια δοκιμάζοντας φάρμακα κατά του β-αμυλοειδούς. Ωστόσο, μάταια. Μάλιστα, αυτό δημιούργησε πολλές αμφιβολίες και σύγχυση για το κατά πόσο αυτή η πρωτεΐνη είναι πράγματι ο «ένοχος».

Η δοκιμή της Eli Lilly –η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει την «ενοχή» του β-αμυλοειδούς– έκανε focus σε ασθενείς οι οποίοι στις απεικονιστικές εξετάσεις εμφάνιζαν σημαντική συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Πριν και μετά τη δοκιμή του νέου φαρμάκου οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης. Στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση αναφορικά με το πόσο καλά αντεπεξέρχονταν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως ενδεικτικά το ντύσιμο ή το μαγείρεμα.

Η βασική παρενέργεια της θεραπείας ήταν η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, κάτι που συνέβη στο 30% των ασθενών. Νέα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή αναμένονται το 2023.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τα ευχάριστα νέα

ομοίωμα ανθρώπινου κρανίου σε βάση

Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής μπορεί να είναι σημαντικά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο, όπως κάθε κλινική δοκιμή, πρέπει να επαναληφθεί και από άλλους επιστήμονες και να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, όπως αναφέρει ο δρ Μάικλ Γουάινερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο – κορυφαίος ερευνητής σε θέματα Αλτσχάιμερ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε όμως πως πρόκειται για «σημαντικά νέα που προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly διαβεβαίωσε πως πρόκειται να παράσχει περισσότερα στοιχεία για τη νέα αυτή θεραπεία και τη δοκιμή της, τόσο με ανακοινώσεις όσο και με σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Επιπλέον, η Eli Lilly, όπως δήλωσε ο δρ Σκοβρόνσκι, είναι διατεθειμένη να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών να επιτρέψουν τη διάθεση του νέου φαρμάκου στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM