Φόβος για κλόουν: Τι είναι η κουλροφοβία και ποια τα συμπτώματά της

Μπαλόνια
Photo: Pexels

Η φοβία είναι ο έντονος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και μερικές φορές την καθημερινή ζωή. Οι φοβίες είναι συχνά μια βαθιά ριζωμένη ψυχολογική απόκριση σε ένα τραυματικό συμβάν του παρελθόντος κάποιου.

Φόβος στους κλόουν – Συμπτώματα

Το να υποφέρετε από κουλροφοβία και να τρομάζετε ενώ παρακολουθείτε μια ταινία με έναν κλόουν δολοφόνο είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο προκαλείται από βαθύ πανικό και έντονα συναισθήματα, ενώ το δεύτερο είναι φευγαλέο και περιορίζεται σε μια ταινία 120 λεπτών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τρομακτικές απεικονίσεις των κλόουν στη δημοφιλή ψυχαγωγία έχουν συμβάλει άμεσα σε αυξημένες περιπτώσεις έντονου φόβου και φοβίας στη θέασή τους. Ενώ η κουλροφοβία δεν έχει επίσημη διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, το εγχειρίδιο καθοδηγεί τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση της φοβίας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι, όπως και κάθε άλλη φοβία, η κουρλοφοβία έρχεται με τα δικά της συγκεκριμένα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως:

 • ναυτία
 • πανικός
 • ανησυχία
 • εφίδρωση
 • ξηροστομία
 • συναισθήματα τρόμου
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αυξημένος καρδιακός παλμός
 • έντονα συναισθήματα, όπως ουρλιαχτά, κλάμα
Μπαλόνια ουρανός
Photo: Pexels

Φόβος στους κλόουν – Αίτια

Οι φοβίες προέρχονται συχνά από διάφορες πηγές – συνήθως από ένα βαθύ τραυματικό και τρομακτικό γεγονός. Περιστασιακά, ωστόσο, θα συναντήσετε έναν φόβο με ρίζες που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρετε γιατί φοβάστε τόσο έντονα μια κατάσταση.

Στην περίπτωση της κουλροφοβίας, υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες:

 • Ταινίες τρόμου. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των τρομακτικών κλόουν στις ταινίες και των ανθρώπων που τους φοβούνται έντονα. Η θέαση τρομακτικών ταινιών με κλόουν σε τρυφερή ηλικία μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή.
 • Τραυματικές εμπειρίες. Μια εμπειρία που περιλαμβάνει μια στιγμή με έναν κλόουν όπου παραλύσατε από τρόμο ή δεν μπορούσατε να ξεφύγετε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τραυματική. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας θα συνδεθούν και από εκείνο το σημείο θα προσπαθούν να ξεφύγουν από οποιαδήποτε κατάσταση τους περιλαμβάνει.
 • Κληρονομική φοβία. Αυτό είναι λίγο λιγότερο συνηθισμένο, αλλά είναι πιθανό να έχετε αντιγράψει τη φοβία ενός αγαπημένου προσώπου στη νεαρή σας ηλικία. Στα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε κανόνες για τον κόσμο από τους γονείς μας και από τους σημαντικούς άλλους, οπότε βλέποντας τη μαμά μας ή τον μεγαλύτερο αδελφό μας να φοβούνται τους κλόουν μπορεί να μας οδηγήσει να τους φοβόμαστε.

Διάγνωση της κουλροφοβίας

Οι περισσότερες φοβίες διαγιγνώσκονται μιλώντας με έναν θεραπευτή ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος στη συνέχεια συμβουλεύεται τις διαγνωστικές οδηγίες για τη συγκεκριμένη φοβία προκειμένου να αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία. Στην περίπτωση της κουλροφοβίας τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Επειδή δεν αναφέρεται ως επίσημη φοβία στο DSM-5, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε τον φόβο σας με τον θεραπευτή σας καθώς και τους τρόπους με τους οποίους φαίνεται να επηρεάζει τη ζωή σας. Συζητήστε τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας – για παράδειγμα, δύσπνοια, ζάλη, πανικό ή άγχος. Μόλις ο θεραπευτής σας κατανοήσει την εμπειρία σας, μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρει έναν τρόπο θεραπείας και διαχείρισης της φοβίας σας.

Φόβος στους κλόουν – Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες φοβίες αντιμετωπίζονται με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμάκων.

 • Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά το βασικό εργαλείο θεραπείας οποιασδήποτε φοβίας. Για φοβίες όπως η κουλροφοβία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε έναν από τους παρακάτω τύπους ψυχοθεραπείας:

 1. Θεραπεία έκθεσης. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι ακριβώς ό,τι ακούγεται: Είστε εκτεθειμένοι σε αυτό που φοβάστε σε ένα μη απειλητικό και ασφαλές περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας δείξει την εικόνα ενός κλόουν και να συζητήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούνται, ενώ μαζί του θα προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε και να διαχειριστείτε την έντασή τους.
 2. Γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία. Η CBT επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης και των προτύπων γύρω από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον θεραπευτή σας για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης για ό,τι σας τρομάζει, μέχρι αυτή να είναι πιο θετική ή ουδέτερη.
Μπαλόνια
Photo: Pexels

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα αποδίδουν καλύτερα σε συνδυασμό με την τακτική θεραπεία ομιλίας κατά τη θεραπεία της φοβίας σας με ψυχοθεραπεία. Μερικοί τύποι φαρμάκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θεραπεία σας είναι:

 • Β-αποκλειστές. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς οι β-αποκλειστές προκαλούν τον καρδιακό παλμό να χτυπά πιο αργά. Σε περιπτώσεις που έχετε πανικό μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ήρεμοι και χαλαροί.
 • Ηρεμιστικά. Αυτός είναι ένας άλλος τύπος συνταγογραφούμενου φαρμάκου που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί. Βέβαια, τα ηρεμιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρτηση και έτσι δεν είναι συνήθως θεραπεία πρώτης γραμμής για το άγχος ή τη φοβία.

Πηγή: health4u.gr