Με αντί-Νavtex απαντά η Αθήνα στην πρόκληση της Τουρκίας

Η Τουρκία σήμερα Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η Αθήνα αποφάσισε να απαντήσει στη νέα αυτή προκλητική ενέργεια της γειτονικής Τουρκίας με αντί-Navtex.

Η Αθήνα, και ειδικότερα ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντά στη νέα προκλητικότητα της Άγκυρας εκδίδοντας νέα αντί-Navtex. Από την Ελλάδα, η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «παράνομη», καθώς οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis θα συνεχιστούν σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Τι αναφέρει η ελληνική αντί-Navtex

Η αντί-Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex, η οποία αφορά «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, η Ελλάδα επισημαίνει εμφατικά πως εκείνη έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Δείτε ολόκληρη την ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.

Η Navtex της Τουρκίας

Η Τουρκία νωρίτερα το Σάββατο 21/11 εξέδωσε νέα Navtex, η οποία παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis –που ολοκληρώνονταν με βάση προηγούμενη Navtex στις 23 Νοεμβρίου– μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM