Σύνοδος Κορυφής: Οι πρόθυμοι και οι απρόθυμοι για κυρώσεις στην Τουρκία

Άδεια η λίστα των κυρώσεων για την Τουρκία Δύο αντίπαλα μπλοκ στη Σύνοδο Κορυφής Καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο

Η Αθήνα υποστηρίζει ανοιχτά πως η Τουρκία επικαλείται προσχηματικά την έναρξη διαλόγου, έτσι ώστε να καταφέρει να κερδίσει χρόνο και να ξεγλιστρήσει από τις κυρώσεις που ζητούν Ελλάδα - Κύπρος εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το γαλλοελληνικό μπλοκ που θα πάρει θέση για την Τουρκία στη Σύνοδο. Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει και ένα άλλο, με αντίθετη στάση, μπλοκ, το οποίο μέχρι στιγμής διατηρεί σιγήν ιχθύος.

Οι εν λόγω απρόθυμοι δεν είναι άλλοι από εκείνους που έχουν συνάψει οικονομικές συμφωνίες με τη γείτονα και έχουν συμφέροντα στο έδαφός της, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Κοντά στη Γερμανία, και οι Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία και Φινλανδία προτιμούν ήπιες ή καθόλου κυρώσεις. Σε αυτή την ομάδα προστίθεται και η Βουλγαρία, που διατηρεί ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ έχει εκφραστεί θετικά κατά καιρούς για τον Ερντογάν.

Τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θετική» την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγες ημέρες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής. «Είναι καλό σημάδι ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis, έχει επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι, αλλά ακόμα συνεχίζονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες κοντά στις ακτές της Κύπρου», είχε τονίσει η κ. Μέρκελ μεταξύ άλλων.

Αντιθέτως, η Γαλλία πρωτοστατούσε από την πρώτη στιγμή απέναντι στον επεκτατισμό και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για κόκκινες γραμμές. «Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με την Τουρκία, εάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές», είχε αναφέρει ο κ. Μακρόν.

Η διστακτικότητα του Βερολίνου είχε φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και με το κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας σε εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος μιλούσε για θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Πιέζει η Αθήνα

Η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει τους εταίρους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. έδωσαν μια ευκαιρία στην Τουρκία, η οποία δυστυχώς έκανε ακριβώς το αντίθετο, ενώ σημείωσε ότι τα περιθώρια για θετική ατζέντα έχουν εξαϋλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν πως μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξετάσουν αφενός την κατάσταση και αφετέρου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς που έχει επιδείξει η Τουρκία τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM