Εμβολιάστηκε στη Ρωσία ο πρώτος Έλληνας ‒ Εμφάνισε αντισώματα από την πρώτη δόση

Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι ολυμπιονίκης του τζούντο και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Ανάπας στη Ρωσία καθώς και ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Ο Έλληνας πρώην αθλητής μίλησε στην ελληνική κρατική τηλεόραση για την εμπειρία του

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο Βαλέριος Ασλανίδης, 67 ετών, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου τον Οκτώβριο. Δήλωσε μάλιστα πως εμφάνισε αντισώματα μετά την πρώτη δόση.

Ο ίδιος τόνισε πως και γνωστοί του που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση τον Οκτώβριο εμφάνισαν και εκείνοι την ίδια ανοσία.

«Είμαι ελεύθερος, πηγαίνω όπου θέλω, όταν όμως πηγαίνω στα μαγαζιά και βλέπω ότι έχει πολύ κόσμο, φοράω τη μάσκα μου. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι έχω κάνει το εμβόλιο και πρέπει να είμαι και εγώ πειθαρχημένος, όπως όλοι. Συνεχίζω να παίρνω όλα τα μέτρα υγιεινής».

Ο κ. Ασλανίδης τόνισε ότι δεν εμφάνισε καμία παρενέργεια, ωστόσο ‒όπως είπε‒ ένας φίλος του, που επίσης έκανε το εμβόλιο, ανέβασε πυρετό. «Έχω ελληνικό οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δύο ρωσικά εμβόλια

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού, το Sputnik-V και ένα ακόμη, το οποίο δημιουργήθηκε από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας. Η τρίτη φάση των δοκιμών και των δύο δεν έχει ολοκληρωθεί.

 

Επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία εργάστηκε η Ρωσία, δίνοντας έγκριση για τα εμβόλια και ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς προτού ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Το εμβόλιο Sputnik-V χορηγείται σε δύο δόσεις, που απέχουν 21 ημέρες η μία από την άλλη.