Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί έμαθα ότι αποπλανά παιδιά»

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη - Τι απάντησε στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» - Τι συμβαίνει στην Ομοσπονδία - Τι είπαν τα παιδιά της

Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος ενωπίω» το βράδυ της Δευτέρας 25/1. Η χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ΕΙΟ, για τους λόγους που αποφάσισε να το γνωστοποιήσει τώρα αλλά και για την «ομερτά» της Ομοσπονδίας.

Αρχικά μίλησε για τα πρώτα της βήματα στην ιστιοπλοΐα και για τον έρωτά της με τη θάλασσα. «Δεν θα σταματήσω να κάνω ιστιοπλοΐα και αυτό είναι σαφές. Ίσως όχι σε ολυμπιακό επίπεδο, αλλά μπορώ να κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συναθλήτριά της Αιμιλία Τσουλφά, όπου μαζί διακρίθηκαν και κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια.

Εξυπηρετούνταν οικογενειακά συμφέροντα στην Ομοσπονδία

Αναφορικά με την «ομερτά» που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΙΟ, την οποία έχουν καταγγείλει πολλοί από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε: «Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας. Διαχρονικά, ξεκινώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη, το έχουν αναφέρει κι άλλοι. Όλοι οι αθλητές είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εμάς. Ούτε καν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Πολλές φορές υπήρχαν και οικογενειακά πρόσωπα των παραγόντων που εμπλέκονταν στον αθλητικό χώρο. Δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο, με αποτέλεσμα να γίνεται και κακοδιαχείριση και να εξυπηρετούνται οικογενειακά συμφέροντα. Γι' αυτά υπάρχουν αποδείξει».

Σοφία Μπεκατώρου: «Γιατί μίλησα τώρα»

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία που έκανε κατά του παράγοντα της Ομοσπονδίας και εξέφρασε τα συναισθήματά της, τονίζοντας τον φόβο που νιώθει το θύμα σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά και τους λόγους που την έκαναν να μην μιλήσει τότε. «Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου.

Συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε.

Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε, υπήρχε μια σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να μιλήσω. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανά παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος», ανέφερε.

Γιατί μίλησε έπειτα από 20 χρόνια

Στην ερώτηση «γιατί τώρα;» η Χρυσή Ολυμπιονίκης απάντησε: «Όσοι γνωρίζουν για κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν μπορείς να μιλήσεις. Νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να βοηθήσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη. Δεν έχω στόχο να γίνω ευρωβουλευτής ούτε έχω στόχο να βοηθήσω την εκλογή κανενός και καμίας παράταξης στην Ομοσπονδία».

Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσει ο θύτης με το θύμα

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στο πώς ο θύτης πλησιάζει το θύμα και αναπτύσσει οικειότητα μαζί του, καταφέρνοντας να ρίξει τις άμυνές του. «Όταν ένας άνθρωπος έχει αναπτύξει μαζί σου μια σχέση εμπιστοσύνης, τη στιγμή που σε πολεμάει όλη η Ομοσπονδία και βγαίνει μπροστά και αρχίζει και λύνει θέματα, τότε κερδίζει έδαφος. Ήμασταν ενθουσιασμένες όταν μάθαμε ότι θα έρθει μαζί μας στον αγώνα για την πρόκριση. Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι αυτοί που ήδη έχουν αναπτύξει κάποια οικειότητα με το θύμα. Είναι τα άτομα που λέμε, "δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν"», ανέφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Μιλώντας για το τι θα προέτρεπε σήμερα ένα θύμα να κάνει σε ανάλογη περίπτωση, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε πως θα έπρεπε να μιλήσει άμεσα, δηλώνοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δίνεται στο θύμα να μιλήσει, καθώς το αδίκημα παραγράφεται μέχρι να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει.

Η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του θύτη

«Τώρα που γνωρίζω ακριβώς και το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, βλέπω ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του θύτη και υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Σίγουρα το θύμα πρέπει να μιλήσει άμεσα. Πιστεύω σίγουρα ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι παραγραφές. Το λένε οι επιστήμονες ότι τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Κι εμένα μου πήρε τόσα χρόνια για να συνειδητοποιήσω τι μου έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κόρη μου μου είπε «τώρα δεν θα φοβάμαι»

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς επικοινώνησε τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα παιδιά της. Καθώς η καταγγελία θα γινόταν δημόσια, η ίδια αποφάσισε να μιλήσει στην κόρη της και τον γιο της προτού μιλήσει, ώστε να τους προετοιμάσει.

«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Γι' αυτό και μίλησα με τα παιδιά μου και προσπάθησα να τους εξηγήσω κάποια πράγματα για τη σεξουαλική βία. Εξήγησα στον γιο μου, που βρίσκεται στην προεφηβεία, τι είναι η σεξουαλική βία και τη σημασία του "όχι". Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, δήλωσε η αθλήτρια. «Με στεναχώρησε λίγο η αντίδραση που είχε ο γιος μου αρχικά, γιατί μου είπε ’’μαμά, θα γίνουμε ρεζίλι, τι θα πουν στο σχολείο’’ κ.λ.π, αλλά αργότερα το κατάλαβε, του εξήγησα. Η κόρη μου μου είπε ’’μαμά, τώρα δεν θα φοβάμαι πια».

Όσο για το τι περιμένει από τον άνθρωπο που της έκανε κακό, η Σοφία Μπεκατώρου κατέληξε: «Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανέναν. Θέλω να αποτρέψω τέτοιου είδους συμπεριφορές με κάθε τρόπο».

https://www.youtube.com/watch?v=gv6bhIjiLAQ&ab_channel=InfoSecondary

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM