Ο καλλιτεχνικός χώρος λέει «όχι» στον τρομονόμο και τη λογοκρισία

«Τρομονόμος» στην τέχνη: Η ανακοίνωση της Εργατικής Ομάδας Stand-up κωμικών και ηθοποιών Improv για το νομοσχέδιο Λιβάνιου - πρώην Πέτσα για τα ΜΜΕ, που θα περιορίσει σημαντικά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης – Κωμικοί και ηθοποιοί θα βρεθούν σήμερα στα Προπύλαια

Ο κλάδος των ηθοποιών είναι αυτός που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού και τα συνεχόμενα lockdown, καθώς τα πάντα «μπήκαν στο ψυγείο»: οι παραστάσεις ακυρώθηκαν, οι εμφανίσεις των κωμικών το ίδιο κ.ο.κ.

Κανείς από την κυβέρνηση, αν με ρωτάτε, δεν νοιάστηκε ιδιαίτερα γι' αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία.

Αντιθέτως, μάλιστα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα περιορίσει δραματικά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πιο συγκεκριμένα, «ο νόμος Λιβάνιου για τα ΜΜΕ θα τιμωρεί με φυλάκιση όποιον/α δημοσιεύσει "οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο" το οποίο παρακινεί σε "πράξεις βίας" ή "τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος"», όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση των ηθοποιών.

Και ναι, κανείς δεν θα πει πως όλο αυτό ακούγεται παράδοξο, γιατί αρκετά προβλήματα έχουμε, οι κινητοποιήσεις μέσω Instagram μας έλειπαν για εξεγέρσεις και τα συναφή;

Επί της ουσίας, όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν γίνεται λόγος για τον «τρομονόμο», πρόκειται για τη μέγιστη κίνηση λογοκρισίας –και διώξεων– στον χώρο του θεάματος. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Αν περάσει αυτός ο νόμος, ηθοποιοί και κωμικοί θα πάψουν να εκφράζονται ελεύθερα, θα περιορίσουν τα αστεία τους, θα «κόψουν» τους διαλόγους τους, θα, θα, θα... Και όλα αυτά, όχι γιατί λένε κάτι λάθος, όχι γιατί όντως υποκινούν κάτι, αλλά γιατί η κυβέρνηση θέλησε να επιβάλει μια «χούντα» στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο πολιτισμός δε φιμώνεται

Ένας ηθοποιός δεν θα φοβάται απλώς να εκφραστεί για να μη λογοκριθεί, αλλά μια μικρή παρασπονδία θα μπορεί να τον στείλει στη φυλακή – με τη φόρα που έχουν πάρει, και στο απόσπασμα.

Και δυστυχώς, δεν σταματά εκεί. Γιατί ναι, μετά από αυτό, κανείς μας δεν μπορεί να είναι ήσυχος και ασφαλής, όλοι με δημόσιο βήμα –μπορεί ακόμη και οι χρήστες των social media, αν όλο αυτό πάρει προεκτάσεις– θα τεθούν στο στόχαστρο.

Τα πάντα θα φιλτράρονται, όχι όμως απαραίτητα με τον σωστό τρόπο. Και ναι, δικαιολογημένα οι κωμικοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε όλο αυτό, γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο του νόμου αυτού.

Και κανείς δεν θα μπορεί να τους προστατέψει. Ούτε εταιρείες, ούτε χορηγοί, ούτε τίποτα. Βρήκαν ένα άκριτο καταφύγιο, το οποίο και θα τους στερήσουν. Θα είναι ο λόγος τους ενάντια στην κυβέρνηση. Και μαντέψτε ποιος κερδίζει στο τέλος, με μαθηματική ακρίβεια. Δεν το λέω εγώ, αλλά η Ιστορία.

Απλώς, μέσα στο γενικότερο χάος, θα σταματήσουμε και να γελάμε άκριτα ή, πιο σωστά, θα μας καθοδηγούν με το τι να γελάμε, αφού οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα του censorship στην τέχνη και να ανακόψουν τον αυθορμητισμό τους. Είναι χειρότερο απ' ό,τι ακούγεται, πιστέψτε με!

Σε περίπτωση που το ν/σ περάσει, ένα τόσο γενικόλογο ν/σ, το «Art Censorship» θα αλλάξει τον χώρο του θεάματος τόσο δραματικά και κανείς μας δεν θα μπορεί να κάνει κάτι. Γιατί; Γιατί πλέον θα είναι νομοθετικό και θα πρέπει να τηρείται ευλαβικά. Όχι ότι πρέπει απαραίτητα, αλλά όταν λέμε για αντιδράσεις σε νομοθεσία, θα επιβάλουν και τις «παράλογες» κυρώσεις τους για να προστατευτούν.

Don't delete art

Και όλα αυτά, γιατί εκείνοι –οι «σπουδαίοι» της κυβέρνησης– φοβούνται τη λογοκρισία από τους καλλιτέχνες, γιατί οι αυτοί πάντοτε «παίζουν» με τα όρια της κοινωνίας, της πολιτικής ορθότητας, της σάτιρας. Και αυτά κάποιοι τα φοβούνται. Και παίρνουν την απόφαση να τα περιορίσουν με το έτσι θέλω.

Η ανάρτηση του Βύρωνα ΘεοδωρόπουλουΗ ίδια ανάρτηση και από τη Χρύσα ΚατσαρίνηΗ ανάρτηση του Θωμά ΖάμπραΠαν-καλλιτεχνική κινητοποίηση στα Προπύλαια

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα στις 12.00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση, όπου και θα παρουσιάσουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας.

Image removed.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία εκπροσώπων των εργαζομένων θα επιδώσει ψήφισμα και τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM