Εμβόλιο AstraZeneca: Συνδέεται με τις θρομβώσεις, λέει επίσημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των θρομβώσεων, δήλωσε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

Ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού και των θρομβώσεων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Επιπλέον, σημείωσε ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ.

Έπειτα από αρκετές χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου –συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας–, ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ότι θα πρέπει να παραμείνει σε χρήση. Ωστόσο, η υπηρεσία δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου είναι δυνατή και η αξιολόγηση αναμένεται εντός της εβδομάδας.

«Προσπαθούμε να λάβουμε μια ακριβή εικόνα, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε λεπτομερώς τι συμβαίνει λόγω του εμβολίου» δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Ένα επεισόδιο σε 346.000 δόσεις στην Ελλάδα

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και οκτώ θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε. Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση».

Με πληροφορίες από dailysabah.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM