Τσιτσιπάς: Λύγισε ο γίγαντας στον τελικό με 3-2 σετ

Στέφανος Τσιτσιπάς
Πηγή: AP

O σπουδαίος Έλληνας τενίστας που συγκαταλέγεται πλέον στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου τένις  έβγαλε το λάδι στον μεγάλο Τζόκοβιτς , σε ένα παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού  για 4 ώρες και ένα τέταρτο!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προηγήθηκε 2-0 σετ, όμως ο θρυλικός Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε την πρώτη ανατροπή της καριέρας του σε τελικό Grand Slam για να νικήσει (6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4) στον τελικό του Roland Garros και να γίνει ο τρίτος στην ιστορία με δύο Career Grand Slams.

Στέφανος Τσιτσιπάς
Photo: AP

Πριν από μερικά, πριν από λίγα χρόνια, αυτό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιουνίου 2021 στο Φιλίπ Σατριέ, θα ακουγόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, ο Στέφανος μετέτρεψε το όνειρο σε πραγματικότητα, έπαιξε στον τελικό του Roland Garos, προηγήθηκε με 2-0 σετ του Τζόκοβιτς, τον είδε όμως να κάνει μια μεγαλειώδη ανατροπή και να παίρνει τη νίκη (6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4) και το τρόπαιο.

Ο Νόλε έγινε ο τρίτος στην ιστορία του αθλήματος που συμπλήρωσε για δεύτερη φορά το Career Grand Slam μετά από τον Ροντ Λέιβερ και τον Ρόι Έμερσον, έκανε την πρώτη ανατροπή της καριέρας του σε τελικό Grand Slam ενώ βρισκόταν πίσω με 2-0 σετ και στα 34 χρόνια του έφτασε τους 84 τίτλους. Ο Τσιτσιπάς, από την άλλη, ήταν σπουδαίος στα δύο πρώτα σετ, έδειξε πανέτοιμος για το πρώτο Grand Slam της δικής του καριέρας, δεν τον πήρε και πλέον θα το διεκδικήσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο Γουίμπλεντον που ξεκινάει στα τέλη Ιουνίου.

 

tsitsipas
onsports

Η εξέλιξη του αγώνα

Το πρώτο σετ ξεκίνησε σε πλήρη ισορροπία, με τους Τσιτσιπά και Τζόκοβιτς να κρατάνε τα σέρβις γκέιμ τους, να παίζουν ράλι μεγάλης διάρκειας αλλά να μην αποφεύγουν και τα αβίαστα λάθη.

Ο Στέφανος έβρισκε τον τρόπο, έστω και δύσκολα, να κρατήσει το σερβίς του και το προβάδισμα στο ματς. Ισορροπημένος τελικός στο πρώτο γκέιμ, με τον Σέρβο να κάνει το μπρέικ για το 6-5, τον Έλληνα πρωταθλητή να απαντάει με τον ίδιο τρόπο για το 6-6 και τελικά να παίρνει το σετ για το 1-0 με εντυπωσιακό τρόπο.

Αντίπαλος Τσιτσιπά
Πηγή: AP

Ακόμη πιο πληθωρικό ήταν το παιχνίδι του Τσιτσιπά στο δεύτερο σετ. Με δύο μπρέικ προηγήθηκε 5-2, πίεσε ασφυκτικά τον Τζόκοβιτς που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και με άσο έκανε το 2-0, μέσα σε αποθέωση στο Φιλίπ Σατριέ.

Η αντίδραση του Νόλε ήρθε στο τρίτο σετ. Με πείσμα για να μείνει "ζωντανός" ο Σέρβος έκανε το 3-1 και το 5-2, έδειξε στον Τσιτσιπά ότι δεν ήταν έτοιμος να γονατίσει, δεν ήταν έτοιμος να υποκλιθεί στον νεαρό αντίπαλό του, πήρε το σετ και είδε τον Στέφανο να πονάει στη μέση, να δέχεται την περιποίηση των γιατρών, αλλά να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει.

Στέφανος Τσιτσιπάς
Πηγή: AP

Ο Τζόκοβιτς δεν άφησε περιθώρια στον Τσιτσιπά ούτε στο τέταρτο σετ. Το πήρε κι αυτό με 6-2, πήρε το momentum την ώρα που ο Στέφανος είχε αργές αντιδράσεις, έδειχνε καταπονημένος και υπερβολικά πιεσμένος από το comeback του σπουδαίου αντιπάλου του. Ακόμη κι έτσι, το πέμπτο σετ ξεκινούσε με τον Έλληνα να σερβίρει και να έχει το πάνω χέρι στον αγώνα.

Ο Νόλε έκανε το μπρέικ στο τρίτο γκέιμ και έγινε το απόλυτο φαβορί για το τρόπαιο όταν προηγήθηκε με 3-1, με τον Τσιτσιπά να εκνευρίζεται, να τα βάζει με τον εαυτό του, να βρίσκει δύναμη από τα ξεσπάσματά του, να μένει ζωντανός (4-3) και να ψάχνει το μπρέικ που θα του έδινε ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση μαζί με το momentum του ματς.

Στέφανος Τσιτσιπάς
Πηγή: ΑP

Ο Τζόκοβιτς πήρε έναν απίθανο πόντο για το 30-0 στο όγδοο γκέιμ και τελικά έκανε το 5-3 και τελικά έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου και να γίνει ο τρίτος με δύο Career Grand Slams στην ιστορία του αθλήματος μετά από τους Λέιβερ - Έμερσον.

tsitsipas
onsports