Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι ο Δένδιας: «Δεν θα κάνουν ότι θέλουν Τουρκία-Λιβύη»

Η Λιβύη και η Τουρκία προσπαθούν να συνάψουν μία συμφωνία, παρά το ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφυλιακή κατάσταση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως η Ελλάδα παρακολουθεί την προσπάθεια των δύο χωρών να υπογράψουν μνημόνια με πραγματική ισχύ και πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο!

«Οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είναι σε γνώση μας. Γι’ αυτό είχα συνομιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό μου για το θέμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ. Είχε παραδεχθεί τότε ότι μια συμφωνία με την Τουρκια για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί. Περιμένω το Λίβυο Πρέσβη στο γραφείο μου την Παρασκευή να μου φέρει τη συμφωνία να μελετηθεί. Αν δεν τον κάνει θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας!

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρόκειται για την παραδοσιακή προσπάθεια της γειτονικής χώρας να αμφισβητήσει την υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου: «Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.