Ιωάννης Αγγελικούσης: Πέθανε ο γνωστός εφοπλιστής

Ιωάννης Αγγελικούσης
(Πηγή: tvpatrida.gr)

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί ο Χιώτης Ναυτέλληνας 73χρονος Ιωάννης Αγγελικούσης, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 20 Μαρτίου σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Αγγελικούσης

Ο Ιωάννης Α. Αγγελικούσης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά με καταγωγή από τα Καρδάμυλα. Φοίτησε ως μαθητής στην Ιωνίδειο Σχολή, ενώ μετέπειτα ,σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση το 1973. Στη συνέχεια, ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Angelicoussis Shipping Group» το 1989, έπειτα δηλαδή από τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση.

Το 1992 ίδρυσε την Kristen Navigation (μετονομάστηκε σε «Maran Tankers Management» το 2009), η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των tankers. Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς LNG, του «Maran Gas Asclepius», ιδρύοντας την «Maran Gas Maritime» που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης διετέλεσε για χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της «Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου» (Committee). Επίσης, τον Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Ευκράντη», ενώ αποτέλεσε και μεγάλος αρωγός της ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας.

Σήμερα, ο όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από 130 πλοία, όλα με ελληνική σημαία

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, ήταν πρόεδρος του «Angelicoussis Shipping Group Ltd» και διέθετε τρεις εταιρείες με στόλο αποτελούμενο από 149 πλοία. Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Maran Dry» έχει 49 φορτηγά με μέσο όρο ηλικίας τα 9 έτη, η «Maran Tankers» διαθέτει 54 δεξαμενόπλοια crude oil, εκ των οποίων δύο είναι υπό ναυπήγηση και η «Maran Gas» έχει 46 πλοία, εκ των οποίων 36 LNG στο νερό, 9 υπό ναυπήγηση και μία πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG, γνωστή ως FSRU.

Από τα 149 συνολικά πλοία του ομίλου του, τα 126 (ποσοστό 89,3%) είναι υπό ελληνική σημαία. Το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 584 πλοία άνω των 1.000 τόνων, κάτι που σημαίνει ότι τα πλοία του ομίλου Αγγελικούση αποτελούν το 21,5% του ελληνικού νηολογίου και το 40% με βάση τη χωρητικότητα του στόλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μέχρι στιγμής, στο «τιμόνι» του Ομίλου, θα βρεθεί η μοναχοκόρη του, Μαρία Αγγελικούση, η οποία έχει σπουδάσει ιατρική και εργάζεται για την «Angelicoussis Group» από το 2009.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα