Βατόπουλος: «Καθολική χρήση των self tests στους χώρους εργασίας»

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Για το «εργαλείο» των self tests και πώς αυτά θα εξυπηρετήσουν για ένα ασφαλές άνοιγμα στην κοινωνία μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

H άποψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self tests στους χώρους εργασίας» τόνισε ο κ. Βατόπουλος. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους, θα είναι ένα όπλο για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη ασφάλεια» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο καθηγητής για το αν μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα το Πάσχα, τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί, δήλωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Πηγή φωτογραφίας: Mega

Τι δήλωσε καθηγητής Αιματολογίας για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Τα self tests είναι βασικά εργαλεία, αλλά όχι κύρια. Είναι σαν μια πυξίδα. Θα σου δείξει το σημείο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» δήλωσε ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις επιπλοκές που προκάλεσε, υπογράμμισε ότι «η νόσος Covid είναι νόσος των αγγείων και του αίματος». «Κάνει θρομβώσεις. Όταν εμβολιάζουμε τους ανθρώπους με ένα από τα υλικά του ιού που προκαλεί την πήξη του αίματος, αναμέναμε, το ξέραμε από τον Σεπτέμβριο, ότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Το πρόβλημα με την AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε μια αλλεργία που προκάλεσε επιπλέον θρομβώσεις, και μάλιστα επικίνδυνες. Ο κάθε πολίτης να ακολουθεί τις οδηγίες της χώρας του και να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση όσων νόσησαν με κορονοϊό» πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για μαζική παραγωγή εμβολίων, καθώς –όπως είπε– «δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία», κάνοντας λόγο μάλιστα για την εμφάνιση νέων, επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα