Κορονοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση του Ε.Σ.Υ. - Εστίες υπερμετάδοσης δηλώνουν οι εικόνες συνωστισμού

Περιπολικό στην Πλατεία Βαρνάβα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Για την σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και του Ε.Σ.Υ. μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο ίδιος ο αριθμός - κλειδί στην παρούσα κατάσταση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος θα αργήσει να υποχωρήσει, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να παραμένει ασφυκτική. 

«Επιβεβαιώθηκε ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Απριλίου, από εκεί θα ξεκινήσει και η σταδιακή πτώση των κρουσμάτων και του αριθμού θετικότητας. Αριθμός κλειδί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτός θα αργήσει αρκετά να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα είμαστε ασφαλείς. Πάνω από δύο εβδομάδες για να υπάρξει αποκλιμάκωση» δήλωσε ο κ. Σκουτέλης.

«Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά στα νοσοκομεία. Σταθερός ο αριθμός των εισαγωγών, αλλά οι μονάδες γέμισαν. Και υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών. Βλέπουμε ακόμα περισσότερο, νέους διασωληνωμένους. Και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της εκδήλωσης της νόσου» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ορθοπεδικής, Σπύρος Πνευματικός.

Γιατρός μέσα σε ΜΕΘ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Ακόμα, ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες,  κάνοντας λόγο για εστίες υπερμετάδοσης. Να σημειωθεί πως τέτοια περιστατικά συνωστισμού έχουμε δει στην πλατεία Βαρνάβα, αλλά και στην Κυψέλη. «Και ανοσία αγέλης όταν αποκτήσουμε δεν θα εξαφανιστεί ο ιός. Θα ζήσει μαζί μας, απλώς η δυνατότητα μετάδοσής του θα είναι πολύ μικρότερη» υπογράμμισε.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Στην καθημερινή και καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, χθες Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 2.411 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 837 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.397 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα