Τζανάκης: Πρόβλεψη για 400-500 νεκρούς την εβδομάδα έως τις 25 Μαΐου

ΜΕΘ
Φωτογραφία: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Για το τείχος της ανόσιας και για τη διενέργεια self tests μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του AΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ προχώρησε σε μια σοκαριστική πρόβλεψη, αναλογιζόμενος την επιδημιολογική εικόνας της χώρας.

«Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουμε 400-500 νεκρούς από κορονοϊό κάθε εβδομάδα. Αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ» τόνισε ο καθηγητής στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «δεν θα έχουμε ''πισωγύρισμα'' με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα ''πέσει'' έτσι κι αλλιώς τώρα με τη ζέστη, καθώς είναι "χειμωνιάτικος". Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self tests που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο». «Μετατρέπουμε ένα μη επιτηρούμενο κομμάτι του πληθυσμού σε υπό επιτήρηση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στα self tests.

Self test στο Δημόσιο
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος του ιού, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως δεν νομίζει ότι θα υπάρξει τους επόμενους μήνες. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «έχουμε ήδη "χτίσει" ένα τείχος ανοσίας που φτάνει στο 30-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες».

«Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self tests, π.χ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο, θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα» είπε ο κ. Τζανάκης αναφορικά με τις συγκεντρώσεις το Πάσχα, τονίζοντας και γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, ότι κάποιος με δύο αρνητικά self tests θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί».

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τέλος, να σημειωθεί πως στη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 1.400 κρούσματα, ενώ 816 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, χθες καταγράφηκαν 57 νεκροί.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα