Ρεκόρ εμβολιασμών την Τετάρτη - Tείχος ανοσίας μέχρι τέλος Μαΐου

Εμβολιασμοί
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τους 108.576 εμβολιασμούς άγγιξε η χώρα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία». Έτσι, με το τείχος ανοσίας να χτίζεται σταδιακά, τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώνουν όλο και περισσότερο.

Μιλώντας στη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως έχουν γίνει συνολικά 3.280.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% επί του συνολικού πληθυσμού, και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οδεύουμε στη φάση όπου όλοι εμείς θα μπορούμε να εμβολιαστούμε» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ορίζοντας το άνοιγμα του εμβολιασμού για όλους στο τέλος Ιουνίου. «Οφείλετε να συζητήσετε, να μιλήσετε με τις οικογένειες αυτές που έχουν υποστεί αυτή την τεράστια δοκιμασία, άνθρωποι που έχουν μπει σε μια ΜΕΘ, που έχουν χάσει ένα μέλος τους από τον κορονοϊό» είπε.

Στόχος να έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαΐου

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, με τους 30άρηδες και τους 45άρηδες να οδηγούν την κούρσα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στόχος είναι στο τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, προβλέπεται ως το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την πρώτη δόση 3,5 εκατ. πολίτες, ποσοστό 33%, και περίπου 2 εκατ. και τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα αναφορικά με τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Συγκεκριμένα, εντός του μήνα:

  • Η Pfizer θα προμηθεύσει 2.150.000 δόσεις.
  • Η Moderna 350.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε την παράδοση 220.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για ακόμη 80.000 δόσεις.
  • Η AstraZeneca επιβεβαίωσε την παράδοση 150.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για πάνω από 300.000 δόσεις ακόμη.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, πραγματοποιώντας εμβολιασμούς μέχρι τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών.