Άνοιγμα εστίασης: Τι δείχνουν οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας

Εστίαση CHE
Φωτογραφίες: Παύλος Ιορδανίδης

Ύστερα από έξι μήνες «λουκέτου» στον κλάδο της εστίασης λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσαν το «πράσινο φως» για το πολυπόθητο άνοιγμα, στις 3 Μαΐου. Για τις 12 μέρες λειτουργίας, τα πράγματα φαίνεται πως εξελίχθηκαν ομαλά, αφού ο κόσμος βγήκε από το σπίτι και σιγά σιγά επιστρέφει στην κανονικότητα.

Επομένως, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι πολίτες «ξεχύθηκαν» στα εστιατόρια και τα καφέ, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας. Ο υφυπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως ο κλάδος ναι μεν θα λειτουργήσει, χωρίς όμως μουσική -ένα μέτρο που έφερε πολλαπλές αντιδράσεις- και με χρονικό περιορισμό έως τις 11 το βράδυ. 

Για την ανταπόκριση του κόσμου στο άνοιγμα της εστίασης, μίλησε στο news2u.gr ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής Γιάννης Δαβερώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον κλάδο, καθώς αν δεν υπάρξει η απαραίτητη στήριξη, θα μπουν οριστικά λουκέτα σε μαγαζιά.

«Το ξεκίνημα ήταν θετικό, υπήρχε ανταπόκριση τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, δούλεψαν και τα καφέ και τα εστιατόρια. Η δεύτερη βδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως και σήμερα Παρασκευή, είναι λίγο πιο πεσμένη, δεν είναι όπως στο άνοιγμα. Τώρα έχουμε μπει σε μία κανονικότητα, υπάρχει μία σχετική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν και στους περιφερειακούς δήμους της Αττικής κάποιες πλατείες σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος Εστιατόρων.

«Το θετικό είναι ότι ξεκινήσαμε»

«Το παραλιακό μέτωπο πιθανώς θα δουλέψει το Σαββατοκύριακο, που ο κόσμος βγαίνει και ο καιρός το επιτρέπει. Το θετικό είναι ότι ξεκινήσαμε, είμαστε πάλι σε λειτουργία, τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο που είναι πολύ σημαντικό, προσπαθούμε να έχουμε σωστές υπηρεσίες, καλές τιμές και γενικότερα να μπορούν οι πελάτες να ευχαριστιούνται τα εστιατόρια και τα καφέ. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, θα είναι μία καλή χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης.

Γιάννης Δαβερώνης
Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης

Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ο κ. Δαβερώνης εξήγησε στο news2u. gr, πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το εξάμηνο που χάθηκε. «Όπως είναι φυσικό, ύστερα από 6 μήνες λουκέτο τα οικονομικά προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, κάτι που δε μπορούμε να ξεχάσουμε. Βέβαια, υπάρχει και το γεγονός ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τα 330 εκατομμύρια που αφορά την επανεκκίνηση των καταστημάτων για την αγορά των πρώτων υλών, να μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν την αίτηση. Δεν αφορά όμως όλες τις επιχειρήσεις, υπάρχει ένας διαχωρισμός, μια μείωση της τάξεως του 30% και πάνω, ώστε ο επιχειρηματίας να ενταχτεί στο πρόγραμμα. Φυσικά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να βοηθηθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που έχουν υποστεί ζημιές. Γενικά όμως το καλό είναι ότι έχουμε ξεκινήσει».

«Να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην εστίαση»

«Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στους πελάτες και φίλους, είναι ότι πρέπει να επισκέπτονται τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να τα στηρίξουμε γιατί είναι ένας κλάδος που έχει 80.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και 400.000 εργαζομένους, επομένως χρειαζόμαστε στήριξη και από τον κόσμο και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει, είπε και συνέχισε στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την κυβέρνηση.  

«Θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει τον κλάδο της εστίασης με οποιονδήποτε τρόπο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και υπολειτουργήσαμε το καλοκαίρι, άρα εδώ και 12 μήνες είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει να κρατηθεί ο κλάδος της εστίασης βιώσιμος. Επίσης, ένα ακόμη πρόβλημα μας, είναι τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, αυτά τα μαγαζιά είναι κλειστά αυτή τη στιγμή», είπε ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μουσικής ο κ. Δαβερώνης δήλωσε το εξής:  «Eμείς ως Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής το έχουμε καταγγείλει ως ένα άστοχο μέτρο γιατί από τη στιγμή που κάθεται ο κόσμος με αποστάσεις νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να παίζει μουσική στα εστιατόρια, αν όμως σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έβαζε μουσική και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συνωστισμός η πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει και να επαναφέρει σε τάξη τον χώρο. Νομίζω ότι αυτός ο κλάδος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν λουκέτα και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην εστίαση».

«Λανθασμένη κίνηση το άνοιγμα στις  3 Μαΐου»

Από την πλευρά του ο Chef του εστιατορίου '’CHE Cocina y Barra Sudamericana’’, στον Πειραιά, Αρσένης Γκαριμπιάν, μιλώντας στο news2u.gr για το άνοιγμα της εστίασης ανέφερε πως θεωρεί λανθασμένη κίνηση την επαναλειτουργία του κλάδου στις 3 Μαιού, λόγω του Πάσχα και των επακόλουθων αργιών. «Θεωρώ πως ήταν λάθος το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, λόγω του ότι έπεφτε Πάσχα, και είχαμε αργίες τις προηγούμενες ημέρες, με συνέπεια να μην έχω προμηθευτές ή να έχω μεγάλες ελλείψεις σε πολλά προιόντα, εκ των οποίων μερικά δεν μπορώ να τα βρω στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνω την συγκεκριμένη ethnic κουζίνα. Κατά τα άλλα, ήταν ένα χαμένο εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον τώρα ανοίξαμε και είμαστε θετικοί ότι θα προχωρήσουμε σε ότι δυσκολία και να έρθει».

Εστίαση
Φωτογραφίες: Παύλος Ιορδανίδης

«Η καλοπέραση σε ένα εστιατόριο έχει να κάνει και με τη μουσική»

Για το ζήτημα της μουσικής, ο Chef απάντησε πως η καλοπέραση δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση του φαγητού. «Όσον αφορά τη μουσική, δεν είμαι επιστήμονας για να εξηγήσω ότι μέσω της μουσικής και των σταγονιδίων μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοιός, αλλά μπορώ να πω ότι για να φύγει ικανοποιημένος ο πελάτης από το μαγαζί, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Με λίγα λόγια, η καλοπέραση, δεν έχει να κάνει μόνο με την γεύση του φαγητού που προσφέρω, αλλά και με την κατανάλωση αλκοόλ και με τη μουσική που θα ακούσει ο πελάτης και θα καλμάρει η ψυχολογία του, πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο που έχει μείνει μισό χρόνο μέσα. Επομένως, καταλήγω στο ότι ήταν ένα κακό μέτρο».

 

Εστίαση CHE
Φωτογραφίες: Παύλος Ιορδανίδης

Για το αν θα μπορέσουν να βγουν τα «σπασμένα» του εξαμήνου, ο Chef του εστιατορίου, απαντά πως «Είναι κάτι αόριστο. Σίγουρα δυσκολεύουν τα πράγματα μετά από ένα μεγάλο διάστημα με κλειστή την εστίαση, ενώ έτρεχαν τα περισσότερα έξοδα. Σε κάποια τμήματα το κράτος βοήθησε, κάποια άλλα τα παρέλειψε, λόγω του ότι δε γνωρίζει ότι υπάρχουν, ή κάνει πως δε γνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και τρύπες ανοιχτές. Θέλω να πιστεύω πως, με μία πολύ καλή διαχείριση οικονομική και με σωστούς αριθμούς, με ένα πέρασμα του χρόνου ενός με δύο έτη σαφέστατα και θα ξαναπάρουν σωστή πορεία όλα».

Εστίαση CHE
Φωτογραφίες: Παύλος Ιορδανίδης

«Οι πελάτες είναι τυπικοί στο ωράριο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο Κερατσίνι, ’’BBC Burger Barbeque Corner’’, Χρήστος Αντωνάκος, ο οποίος μιλώντας στο news2u.gr  δήλωσε πως η πρώτη βδομάδα ήταν θετική, ενώ η δεύτερη πιο πεσμένη. «Ξεκινήσαμε μετά από έξι μήνες, υπήρξε μία δυσκολία με τον χρονικό περιορισμό, καθώς έπρεπε να φάνε όλοι οι πελάτες στις 21:00 και 22.30 θα έπρεπε να αποχωρήσουν, επομένως είχαμε αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς», είπε και πρόσθεσε πως «Όσο οργανωμένος και να είσαι πάλι θα ακούσεις παράπονα. Όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι πελάτες ήταν χαρούμενοι που βγήκαν και οι περισσότεροι ήταν τυπικοί, και στο ωράριο και στις προβλεπόμενες αποστάσεις. Πολύ σπάνια κάποιος να μην τηρεί το ωράριο. Η πρώτη βδομάδα ήταν θετική, για την ακρίβεια γεμίσαμε, η δεύτερη δεν κυλά όπως η πρώτη».

bbc
BBC Burger Barbeque Corner

Τέλος, τόνισε πως η αστυνομία περνά τακτικά να διαπιστώσει αν όντως τηρείται το ωράριο ως τις 23.00. Εμείς σαν κατάστημα, τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο, δηλαδή τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση αντισηπτικών. Όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησης, ο κ. Αντωνάκος, τόνισε πως ναι μεν βοήθησαν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, όμως δεν μπορεί τα μαγαζιά να περιμένουν το κράτος να τα κρατήσει ζωντανά.