Άρση lockdown: Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Μετάβαση σε νησί από το λιμάνι του Πειραιά
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Από χθες Παρασκευή 14 Μαΐου, οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, μιας και δεν ισχύει πια η αποστολή των sms στο 13033 και 13032. Παράλληλα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει για μετά τις 00:30 το βράδυ, ενώ καταργήθηκε και η εφαρμογή του clIck away και του click inside. Ωστόσο, οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να φορούν τις μάσκες προστασίας, όπως επισημάνθηκε για άλλη μια φορά στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

Παράλληλα χθες σηματοδοτήθηκε το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας και επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η άρση του lockdown, ωστόσο, δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού, διαμηνύουν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά τις επιδημιολογικές εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω του Πάσχα.

«Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο, τελείως διαφορετικό, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να προσέχουμε. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στο 85% πληρότητα στα πλοία

Κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στο λιμάνι του Πειραιά είχαν σχηματιστεί ουρές από νωρίς το πρωί καθώς αρκετοί ήταν οι Αθηναίοι οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν σε νησιωτικούς προορισμούς ενώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν επειδή δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι επιβάτες πάντως που φρόντισαν κρατώντας στο χέρι το αρνητικό pcr ή το αποτέλεσμα του Self test επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε η πληρότητα είναι στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του ο κάθε ταξιδιώτης να διαθέτει ένα από τα εξής:

- πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση,
- αρνητικό pcr test 72 ωρών,
- rapid test 24 ωρών,
- self test 24 ωρών,
- βεβαίωση νόσησης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μεταβούν σε προορισμούς στην ενδοχώρα και μεταβούν οδικώς δεν υποχρεούνται να φέρουν κάποιο από τα παραπάνω, αντιθέτως συστήνεται η διενέργεια self test χωρίς να γίνεται έλεγχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00 της Παρασκευής από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα. Από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα