Κρούσματα σήμερα: «Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη – «Ίσως και 2.500 την ημέρα»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εκτίμησε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, απορροφήθηκε πλήρως η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε μετά το Πάσχα.

«Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε»

«Από χθες και ουσιαστικά από σήμερα περιμένουμε να δούμε μια αυξητική τάση» σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αποκλείεται να δούμε 2.500 κρούσματα ημερησίως. «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουμε, γι' αυτό και θα πρέπει να προσέξουμε.

Για την αθηναϊκή μετάλλαξη μίλησε η Αθηνά Λινού

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία αναφέρθηκε στην αθηναϊκή μετάλλαξη. Η ίδια εξήγησε πως «μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά». «Υπάρχει αυτή η "αθηναϊκή" μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης που συνιστούν αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζονται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και ότι η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα. «Άρα δεν ανησυχούμε» τόνισε.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, σημείωσε ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μάς καλύπτει πλήρως ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα ημέρες.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών»

Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε ότι προσθέτει κάποιον κίνδυνο, αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων θα πάνε όλα καλά. Ζήτησε, δε, να ξεκινήσει νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών» κατέληξε.