Τζανάκης: Σύντομα θα έχουμε μονοψήφιο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και ότι φαίνεται να βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες είναι και οι πιο ενεργές επαγγελματικά και κοινωνικά και μέσω αυτών υπήρχε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Προέβλεψε δε ότι στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα είναι μονοψήφιος, αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη και όχι θέση του Οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

«Να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ο Καβαλέρι για το AstraZeneca»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στον Ιταλό αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που διαφοροποιήθηκε δημοσίως από την Επιτροπή για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60, λέγοντας ότι πρέπει είτε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του είτε να παραιτηθεί.

Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη φορά που προχωρά σε τέτοιες τοποθετήσεις ο αξιωματούχος και πως εάν ήταν εκείνος διευθυντής του ΕΜΑ, από την πρώτη ημέρα θα τον είχε απομακρύνει από τη θέση του.

Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι είναι ένα «πάρα πολύ καλό εμβόλιο, πάρα πολύ αποτελεσματικό», πως έχει ελάχιστες, σπανιότατες παρενέργειες και πως μάλιστα πριν από λίγες ημέρες δημοσίευση σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό εξηγεί πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία αυτής της σπανιότατης παρενέργειας. Επισήμανε επίσης ότι κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν έχουν ουσιαστικά παρουσιαστεί τέτοια περιστατικά.