«Δήμητρα» της Λέσβου: Ταυτοποιήθηκε η σορός της

Δήμητρα Λέσβος

Ταυτοποιήθηκε και επισήμως ο Δημήτρης Καλογιάννης, ο 64χρονος από τη Λέσβο που είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου και υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις 9 Απριλίου στο Παλαιό Φάληρο και είχε ενταφιαστεί ως αγνώστου ταυτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του 64χρονου διεμφυλικού άνδρα, που ήταν γνωστός ως η «Δήμητρα της Σκάλας Συκαμιάς», ενημερώθηκε λίγο μετά τις 20.30 χθες από το Τμήμα Καλλονής ότι ο δακτυλοσκοπικός έλεγχος έδειξε ότι θύμα του τροχαίου ήταν ο Δημήτρης Καλογιάννης.

Η ζωή της Δήμητρας

Από 14 ετών η Δήμητρα αισθανόταν διαφορετική και ανακοίνωσε στους γονείς της ότι ήταν γυναίκα, κάτι που δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχτούν. Η συγκεκριμένη παραδοχή την οδήγησε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ενώ όταν επέστρεψε σπίτι της, οι γιατροί επέμειναν ότι πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής της.

Εκείνη δεν το ήθελε αυτό. Οι γονείς της όμως φέρονται να της έκρυβαν τα φάρμακα στο φαγητό της.

Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης –τα οποία είχαν εκπλαγεί από την ανιδιοτελή συνεισφορά της το 2015 κατά τη διάρκεια κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης– είχε πει ότι η μητέρα της ήταν μια βαθιά θρησκευόμενη και πιστή γυναίκα και πηγή αληθινής και ανιδιοτελούς αγάπης για το παιδί της. Από την άλλη, ο πατέρας της φέρεται να ήταν ένας άγριος άνδρας που εξαφανιζόταν από το σπίτι για μεγάλες περιόδους κάθε φορά και που, όταν επέστρεφε, προκαλούσε τον πανικό.

Στην εφηβεία της έκανε την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ η ίδια είχε δηλώσει ότι ηλικιωμένος άνδρας από το χωριό είχε αποπειραθεί να τη βιάσει όταν την είδε να κολυμπά γυμνή στη θάλασσα.

Είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου

Υπενθυμίζεται πως η Δήμητρα είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου, με τους συγγενείς και φίλους της να την ψάχνουν αγωνιωδώς, χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν κάτι. Στις 26 Μαΐου η γραμμή ζωής Silver Alert ενεργοποίησε τον κοινωνικό συναγερμό. Μάλιστα, έγιναν 3.742 τηλεφωνικές κλήσεις στον οργανισμό, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Πριν από την εξαφάνισή της είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για μικρό χρονικό διάστημα. Η πορεία της υγείας της είχε βελτιωθεί προσωρινά και για τον λόγο αυτό πήρε εξιτήριο. Στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο. Αφού παρέμεινε εκεί δέκα ημέρες, στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη της.

Στις 9 Απριλίου φαίνεται ότι έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στο Δέλτα Φαλήρου, τρεις μόλις μέρες μετά την εξαφάνισή της. Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμο Κουρούκλη, οι Αρχές ανέμεναν τα αποτέλεσμα του DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για το ίδιο άτομο που είχε εγκαταλειφθεί σε τροχαίο.

«Λέμε ότι μπορεί να είναι ο Δημήτρης… Από τις 26 Μαΐου 2021, ημέρα της ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού, μέχρι σήμερα δεχτήκαμε 3.742 κλήσεις, αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο αδελφός της «Δήμητρας» της Λέσβου αναγνώρισε τη σορό. Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έγραψε στο Facebook: «Το νεκρό από τη σύγκρουση και εγκατάλειψη στον δρόμο σώμα αναγνωρίστηκε από τον αδελφό της. Ο αδελφός της αναγνώρισε νεκρό το σώμα που δεν αναγνώρισε ποτέ ζωντανό. Δημήτρη την έλεγαν, έκαναν μια ζωή λάθος το φύλο. Όλα έγιναν για να αναγνωριστεί το φύλο μόνο όταν το σώμα παρέδωσε... RIP Δημητράκη».