Κηδεία Φιλίππου: Οι λεπτομέρειές της και η απουσία της Μέγκαν

πρίγκιπας Φίλιππος
(AP)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετοιμασίες για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή (9 Απριλίου) σε ηλικία 99 ετών. Η τελευτή θα γίνει το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, έπειτα από οκτώ ημέρες εθνικού πένθους, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ. Προτού ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία, θα πραγματοποιηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα (γύρω στις 15.00).

παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ
(BBC)

Επιπλέον, να σημειωθεί πως μέχρι το Σάββατο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα εκτελέσει κανένα από τα καθήκοντά της και δεν θα εκφέρει γνώμη για ζητήματα πολιτικά, θεσμικά ή κοινωνικά, ενώ η σορός του Φιλίππου θα «ξεκουραστεί» στο κάστρο του Ουίνδσορ, μέχρι να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ανήμερα της κηδείας.

Η μεταφορά του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Ανήμερα της κηδείας του, το φέρετρο του Φιλίππου αναμένεται να μεταφερθεί από κομιστές της Βασιλικής Εταιρείας, δηλαδή τους Γρεναδιέρους της Βασιλικής Φρουράς, μέσω των Δυτικών Σκαλοπατιών, όπου θα έχει παραταχθεί το ιππικό, ενώ θα έχει προηγηθεί αγρυπνία από τα παιδιά του. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί σε βασιλικό άρμα, το οποίο σχεδιάστηκε από ένα πλήρωμα του Βασιλικού Ναυτικού. Όσον αφορά το τελετουργικό της μεταφοράς, ένα προσωπικό αίτημα του Φιλίππου, θα είναι παρόμοιο με αυτό που μετέφερε τη βασίλισσα Βικτωρία στην κηδεία της το 1901. Δώδεκα τραγουδιστές, γνωστοί ως «λαϊκοί υπάλληλοι», θα παίζουν κατά τη διάρκεια της τελετής. Την ίδια ώρα, ένα κουδούνι θα χτυπάει πένθιμα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα περιμένει ο πρύτανης του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.

Όσα προβλέπει το πρωτόκολλο 

Το πρωτόκολλο το οποίο ακολουθεί το παλάτι ονομάζεται «Γέφυρα Forth». Με τα νέα δεδομένα, λόγω της πανδημίας, δεν θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, αλλά το σώμα του Φιλίππου αναμένεται να μεταφερθεί στο Albert Memorial Chapel, το οποίο χτίστηκε από τον Ερρίκο Ζ' ως βασιλικό μαυσωλείο. Επιπλέον, το φέρετρο είναι πιθανό να βρίσκεται εκεί για μια μικρή τελετή, ενώ, όταν μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, θα καλυφθεί με τα προσωπικά του πρότυπα, τα οποία φέρουν αναφορές στη βασιλική κληρονομιά της Δανίας και της Ελλάδας, τις ρίζες του Μάουντμπατεν και τον τίτλο του Εδιμβούργου.

Ελληνικό έμβλημα πάνω στο φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, πάνω στο φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου πρόκειται να υπάρχει η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του. Επιπλέον, στο φέρετρο θα τοποθετηθεί κι ένα στεφάνι με λουλούδια. 

προσωπική σημαία του Φιλίππου
(BBC)

 

Η τελευταία του κατοικία

Το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου μετά την τελετή θα μεταφερθεί στο Quire, το μέρος ανάπαυσης των περισσότερων μοναρχών θαμμένων στο παρεκκλήσι και θα τοποθετηθεί σε μια μαύρη μαρμάρινη πλάκα, όπου θα διαβαστεί ένας ψαλμός και το κείμενο «στάχτες σε στάχτες». Στη συνέχεια, το φέρετρο θα κατεβεί στο Royal Vault και θα παραμείνει εκεί μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα, καθώς μετά θα ταφούν μαζί στο παρεκκλήσι του μνημείου. Κατά επιθυμία του, θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Κλειστή και «σιωπηλή» τελετή δίχως κόσμο

Οι πολίτες της Βρετανίας απαγορεύεται να παρευρεθούν σε οποιαδήποτε φάση της κηδείας, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ενώ τους ζητήθηκε να μην τοποθετούν λουλούδια για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να μη γίνουν δημόσιες εκδηλώσεις. Παράλληλα, το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ κάλεσε τους ευγενείς να υπογράψουν ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, αλλά μόνο διαδικτυακά, για να αποφύγουν τα πλήθη και τις ουρές. 

Τα κατάφερε τελικά ο Χάρι

Παρά τα σχόλια και τα ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμότητα του ταξιδιού του πρίγκιπα Χάρι στο Λονδίνο, εκείνος κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να αποχαιρετίσει τον παππού του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως υπάρχει «παραθυράκι», το οποίο του επιτρέπει να παρευρεθεί στην κηδεία, δίχως να αυτο-απομονωθεί για 10 ημέρες, όπως προβλέπεται για όσους καταφτάνουν στη χώρα, και αυτό γιατί εξαιρούνται όσοι θέλουν να δώσουν το «παρών» στην κηδεία κοντινού συγγενούς – κατηγορία στην οποία εμπίπτει δηλαδή και ο Χάρι. Επιπλέον, να σημειωθεί πως η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της οικογένειας, δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, καθώς δεν της επετράπη από τον γιατρό της να ταξιδέψει.

Έτσι, ο Χάρι επέστρεψε στην πατρίδα του με πτήση της British Airways, με το παλάτι να επιβεβαιώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του την παρουσία του στην κηδεία. Ωστόσο, σωρεία δημοσιευμάτων θέλουν τον Χάρι να μη φορά τη στολή του στην κηδεία, αλλά κοστούμι, καθώς μετά την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα του αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί στρατιωτικοί τίτλοι, ενώ πλέον δεν έχει ούτε τον ρόλο του Captain General των Royal Marines.

Πρίγκιπας Χάρι
(Πηγή: @sussexroyal)

Ποιοι άλλοι αναμένεται να δώσουν το «παρών»

Με βάση τους περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, μόλις 30 άτομα θα καταφέρουν να δώσουν το «παρών» στο τελευταίο «αντίο» του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου, αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε περί τους 800 καλεσμένους. Κι αυτό γιατί η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας φαίνεται πως δεν έχει καμία διάθεση να παραβιάσει τους κανόνες αυτούς. Σύμφωνα με τα όσα γράφουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, την τελική απόφαση για όσους πρόκειται να βρεθούν στην Εξόδιο Ακολουθία του δούκα του Εδιμβούργου θα πάρει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα ονόματα που αποκλείεται να μείνουν εκτός.

Είναι βέβαιο πως το τελευταίο «αντίο» στον πατέρα τους θα πουν τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού, δηλαδή ο Κάρολος, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ, και οι σύζυγοί τους. Επιπλέον, το «παρών» λογικά θα δώσουν και τα οκτώ εγγόνια του πρίγκιπα Φιλίππου και της Ελισάβετ, δίχως βέβαια να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα παρευρεθούν και οι σύζυγοί τους. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως το επικρατέστερο σενάριο θέλει να βρίσκεται στην κηδεία μόνο η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, ως μέλλουσα βασίλισσα. Η μονάρχης διατηρεί, επίσης, πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά της αδελφής της Μαργαρίτας – κάτι που σημαίνει πως και ο λόρδος του Σνόουντον, Ντέιβιντ Άρμστρονγκ Τζόουνς, και η λαίδη Σάρα Τσάτο ενδέχεται να έχουν μια θέση στη λίστα.

Τα 10 δισέγγονα του Φιλίππου και της Ελισάβετ είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν στην κηδεία, καθώς είναι όλα μικρής ηλικίας. Μια ακόμη θέση της λίστας ενδεχομένως να καλυφθεί και από κάποιον αγαπημένο εργαζόμενο στο παλάτι ή κάποιο μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει εξαρχής πως δεν σκοπεύει να παρευρεθεί στην κηδεία του Φιλίππου, παραχωρώντας μάλιστα τη θέση του σε κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Πρίγκιπας Κάρολος:  «Ο αγαπημένος μου μπαμπάς ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος»

Ο πρίγκιπας Κάρολος απέτισε το Σάββατο ο ίδιος φόρο τιμής στον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο, λέγοντας: «Ο αγαπημένος μου μπαμπάς θα μου λείψει πάρα πολύ». «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο πατέρας μου λείπει πάρα πολύ στην οικογένειά μου και σε εμένα» δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Φιλίππου και της βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ, κάνοντας λόγο για την «αξιοσημείωτη και αφοσιωμένη υπηρεσία του στη βασίλισσα, στην οικογένειά μου και στη χώρα» τις επτά τελευταίες δεκαετίες.

Κάρολος
(EUROKINISSI/POOL SOOC/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

«Ο αγαπημένος μου μπαμπάς ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, ο οποίος πιστεύω ότι θα έμενε κατάπληκτος από τις αντιδράσεις και τα συγκινητικά πράγματα που ειπώθηκαν γι’ αυτόν» είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα