Ευρωπαϊκή Ένωση: Κατέθεσε μήνυση κατά της AstraΖeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca. Ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. πήρε αυτή την απόφαση έγκειται στο γεγονός πως η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. ανέφερε χαρακτηριστικά: «H εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων».

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», τονίζοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχτηκε και από τις 27 χώρες-μέλη.

Ποιος είναι ο στόχος της προσφυγής αυτής;

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την αγγλο-σουηδική φαρμακευτική, αρμόδια να κρίνουν είναι δικαστήρια του Βελγίου, ενώ η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα, από την περασμένη εβδομάδα, και είχε φέρει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Politico.

Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην Ε.Ε. τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με το μπλοκ, είχαν εξηγήσει τότε Ευρωπαίοι διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι δεσμεύσεις της AstraZeneca

Να σημειωθεί πως η AstraZeneca είχε δεσμευτεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο εντέλει παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. δόσεις. Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού παρουσιάσει περικοπές και ανέρχονται στα 70 εκατ.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα