Εμβόλιο Covid-19: Άλμα κερδών για την AstraZeneca λόγω των πωλήσεων

Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα Μ. Παρασκευή (30/4) πως διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς κατά την περίοδο αυτή οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 ανήλθαν σε 275 εκατ. δολάρια.

εμβόλιο Astrazeneca
© Twenty

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία, η οποία για πρώτη φορά ανακοίνωσε στοιχεία για τις πωλήσεις εμβολίου της, κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,56 δισεκ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ωστόσο, να σημειωθεί πως οι πωλήσεις του εμβολίου αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του κύκλου εργασιών της, που αυξήθηκε κατά 15% στα 7,3 δισεκ. δολάρια.

Επίσης, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca δεν δίνει στοιχεία για το εμβόλιο της παρά μόνο για το πρώτο τρίμηνο, δίχως μάλιστα, να διευκρινίζει εάν πρόκειται για τον συνολικό κύκλο εργασιών από την κυκλοφορία του. Επιπλέον, το εμβόλιο της είναι από τα φθηνότερα στην αγορά και ο όμιλος έχει διαβεβαιώσει ότι θα το διαθέσει σε τιμή κόστους.

Ε.Ε.: Ξεκίνησε η εξέταση προσφυγής εις βάρος της AstraZeneca

Υπενθυμίζεται βέβαια πως στις 28/4 ξεκίνησε η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, η οποία έγινε με αφορμή την καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων της κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προσέφυγε εναντίον της εταιρείας κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονταν στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τις Βρυξέλλες, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ε.Ε. και ότι δεν διέθετε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο, ώστε να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Βρετανία: Ακόμη 41 περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβόλιο της AstraZeneca

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, διαπιστώθηκαν άλλοι 41 θάνατοι στη Βρετανία, σε πολίτες οι οποίοι προχώρησαν στον εμβολιασμό τους κατά της νόσου Covid-19 με το εμβόλιο της Astrazeneca. Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) ανακοίνωσε ότι υπήρξαν άλλες 41 αναφορές σπάνιων θρόμβων μετά από τον εμβολιασμό με AstraZeneca, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη του σκευάσματος υπερτερούν των κινδύνων για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα