Eurogroup: Στο επίκεντρο η επέκταση των μέτρων στήριξης

Eurogroup
EUROKINISSI

Ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων στήριξης, αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις μετά το πέρας της πανδημίας βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στη Λισαβόνα.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά δια ζώσης, θα αναλύσει και το χθεσινό «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας και των «λουκέτων» σε περίπτωση που τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν νωρίτερα απ’ όσο επιτάσσει η οικονομία.

Τα κράτη-μέλη στηρίζουν την άποψη ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αποσυρθούν στο σωστό χρόνο, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να παραμείνουν «διασωληνωμένες» επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι βιώσιμες, στερώντας πόρους από τομείς οι οποίοι μπορεί να είναι πιο αποδοτικοί, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζουν πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα.

Υπουργοί Οικονομικών
EUROKINISSI

Ευελιξία και το 2022

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2022 με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να ζητούν την επέκταση των μέτρων στήριξης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άλλωστε η ίδια η Κομισιόν έχει εγκρίνει ήδη την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, που σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικά στο ζήτημα της συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, δηλαδή η ρήτρα διαφυγής να παραμείνει ενεργοποιημένη και το επόμενο έτος, οι οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Φυσικά, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Ιούλιο, όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εκείνη την περίοδο μάλιστα η Ελλάδα θα έχει πληρέστερη εικόνα και για την πορεία του φετινού τουρισμού και κατ επέκταση μία πρώτη εκτίμηση για τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας. 

Σταϊκούρας: Πρέπει να στρέψουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την ανάκαμψη

Τις ελληνικές θέσεις που θα παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη Λισαβόνα, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση.

«Πρέπει να στρέψουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την ανάκαμψη. Πρέπει να εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και πρέπει να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, σημείωσε πως «εάν εφαρμόσουμε όλες αυτές τις πολιτικές, θα επιτύχουμε υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα