Πάπας Φραγκίσκος: Μέτρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ενηλίκων

Πάπας Φραγκίσκος ανάμεσα σε κόσμο
Πηγή: Eurokinissi/

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διευρύνει τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναθεωρώντας τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει ρητά ότι και οι ενήλικες, όχι μόνο τα παιδιά, μπορούν να πέσουν θύματα ιερέων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας.

Οι αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα της Εκκλησίας- η πρώτη από το 1983 - αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Εκκλησίας να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. «Είναι απαραίτητο αυτοί οι κανόνες να συνδέονται στενά με τις κοινωνικές αλλαγές και τις νέες ανάγκες του λαού του Θεού», έγραψε ο Πάπας τον περασμένο μήνα σε ένα κείμενο που το Βατικανό δημοσιοποίησε την Τρίτη.

Με βάση το νέο Κώδικα, οι ενήλικες γυναίκες και άντρες στην ιεραρχία της εκκλησίας θα μπορούσαν να προβούν σε έναν μεγάλο αριθμό κατηγοριών για χειραγώγηση και κακοποίηση όχι μόνο από κληρικούς, αλλά και από τους διαχειριστές της εκκλησίας ή τους ηγέτες Καθολικών κινημάτων.

Ενώ, για το σαφές έγκλημα της κακοποίησης παιδιών ήταν δύσκολο για την εκκλησία να αποφανθεί, η σεξουαλική κακοποίηση ενός ενήλικα μπορεί να αποβεί πολύ πιο «σκοτεινή», σύμφωνα με τους ειδικούς στην σεξουαλική κακοποίηση.

Με την ανακοίνωση που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος την Τρίτη, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι κατά κύριο λόγο συνέπεια κατάχρηση εξουσίας από κληρικούς και άλλους εκκλησιαστικούς ηγέτες.

Επίσης ο Πάπας εισάγει την εκκλησία στο κίνημα του #MeToo και ζητά από τις εκκλησιαστικές αρχές να προσδιορίσουν τις παράνομες σχέσεις μεταξύ ενός ενήλικα ενορίτη και ενός ιερέα, ή ενός εργαζόμενου για την εκκλησία.

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η εκκλησιαστική νομοθεσία προηγουμένως θεωρούσε τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ κληρικών και ενηλίκων ως αμαρτωλή πράξη, αλλά όχι έγκλημα (αν και ο βιασμός και η επίθεση θεωρούνταν ήδη εγκλήματα). Συχνά, οι θιγόμενοι κληρικοί αναγκάζονταν να παρουσιαστούν στο συμβουλευτικό τμήμα, αλλά στην πράξη, σπάνια θεωρήθηκαν οι πράξεις τους σοβαρό αδίκημα το οποίο θα τους απομάκρυνε από την ιεροσύνη. Η απόσυρση ενός ιερέα είναι από τις πιο αυστηρές τιμωρίες που μπορεί να επιβάλει ο Κώδικας της Εκκλησίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να έκανε βήματα για να ξεπεράσει αυτό που πολλοί είδαν ως επικίνδυνο «τυφλό σημείο» όταν πρόκειται για το θέμα της κακοποίησης. Ο Πάπας συνέλεξε μια μεγάλη εκκλησιαστική παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την κακοποίηση το 2019, και στη συνέχεια εισήγαγε νόμους που απαιτούσαν από τους ιερείς και τις μοναχές να αναφέρουν στις εκκλησιαστικές αρχές τις κατηγορίες κακοποίησης.

Ωστόσο, οι επικριτές ζήτησαν από το Βατικανό να απαιτήσει την υποβολή εκθέσεων στις αστικές αρχές, αλλά η Εκκλησία αντιστάθηκε, λέγοντας ότι είναι παγκόσμιος θεσμός, και ότι σε πολλές χώρες τέτοιες αναφορές εκθέτουν τους κατηγορούμενους κληρικούς και τους προκαλούν σε μεγάλη ζημιά.