Τα κόμματα απορρίπτουν τον Μακρόν για να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο

Μακρόν

Tου ζήτησαν να αποσαφηνίσει ποιους συμβιβασμούς είναι έτοιμος να κάνει για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μακρόν έκανε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια τηλεοπτική ομιλία στην οποία παραδέχθηκε πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα αποκάλυψαν «βαθιές διαιρέσεις» στη γαλλική κοινωνία.

Ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάλεσε τους ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων είτε να εξετάσουν ενδεχόμενες επιλογές συνασπισμών με την κεντρώα συμμαχία του είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις κατά περίπτωση.

Όμως η κίνησή του απορρίφθηκε ευρέως ως απόπειρα να συγκεντρώσει υποστήριξη στην πολιτική του κάνοντας λίγες μόνο παραχωρήσεις.

«Αν επιμείνει στο πρόγραμμά του, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter η υπαρχηγός των Σοσιαλιστών Βαλερί Ραμπό. «Θα είναι αυτός που μπλοκάρει τη Γαλλία, όχι εμείς».

Ο Μπρουνό Ρεταγιό, ένας γερουσιαστής του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο θεωρείται η καλύτερη ελπίδα του Μακρόν για να περάσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του από το κοινοβούλιο, απέκλεισε οποιαδήποτε μορφή συνασπισμού λέγοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Μακρόν.

«Για εμάς, θα είναι κατά περίπτωση», δήλωσε.

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, που είναι τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, απέρριψε επίσης την έκκληση. Ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε την ομιλία του Μακρόν «τουρλού» (ρατατούιγ στα γαλλικά, ένα μαγειρευτό φαγητό της νότιας Γαλλίας που συνδυάζει διάφορα λαχανικά).

Οι αντιδράσεις λίγες ελπίδες δημιουργούν για ταχεία άρση του αδιεξόδου.

Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν υπολείπεται 44 εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία ενώ η ακροδεξιά και μια ευρεία αριστερή συμμαχία δίνουν μάχη για να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι συντηρητικοί μπορεί να αποτελέσουν το ρυθμιστικό παράγοντα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ αναφέρθηκε στη δήλωση του Μακρόν ότι θέλει τα κόματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους μέσα σε 48 ώρες, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω διαβουλεύσεις θα απαιτήσουν πιθανόν εβδομάδες.

«Άρχισε ένα διάλογο ο οποίος δεν θα τελειώσει έπειτα από 48 ώρες», δήλωσε η Γκρεγκουάρ μιλώντας στο ραδιόφωνο.