Κρεμλίνο: Η Ευρώπη ευθύνεται για την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1

Κρεμλίνο Φυσικό Αέριο

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις «προκαλούν χάος» σε ό,τι αφορά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες προς την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Η Gazprom ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού.

«Τα προβλήματα με την παροχή αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που οδηγούν σε προβλήματα με τις προμήθειες», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι εάν αρθούν οι κυρώσεις, οι εργασίες αποκατάστασης θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εύκολα και να ξεκινήσει και πάλι η ροή αερίου.