Καρά Τεπέ: «2.000 παιδιά παγώνουν – Βάλτε τέλος στην απανθρωπιά»

Η «Μήδεια» έπληξε και τον προσωρινό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, αλλά… «ξεχάστηκε» γρήγορα

Η κακοκαιρία «Μήδεια» ήρθε, «χτύπησε», έφυγε και κάπως ξεχάστηκε, μιας και η επικαιρότητα μας προλαβαίνει πάντα. Και το σκάνδαλο Λιγνάδη φιγουράρει παντού, και ελπίζω να φιγουράρει μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη ‒ και ειδικότερα, να δικαιωθούν τα θύματα και όχι οι θύτες.

Ωστόσο, για μέρες «έπαιζε» το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε –βλέπε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση πολλών περιοχών στα βόρεια προάστια της Αττικής, κομμένα δέντρα, αποκλεισμούς, θανάτους ως «παράπλευρες απώλειες» κ.ο.κ.–, ενώ οι πολιτικές κόντρες έδωσαν το «παρών». Οι ουσιαστικές λύσεις όμως; Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, που απαιτεί χρόνο και δίνει τροφή για σκέψη.

Τι έγινε στο Καρά Τεπέ;

Ομολογουμένως, η κακοκαιρία «Μήδεια» επέφερε σωρεία προβλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Τι γίνεται όμως με τα ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών; Τι συνέβη στο Καρά Τεπέ, ας πούμε; Πώς αντιμετώπισαν οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί την επέλαση της κακοκαιρίας; Λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γι’ αυτούς;

Κάποιοι λένε ότι ο καιρός ήταν εντάξει και πως στο νησί δεν υπήρξαν χιόνια και λοιπά προβλήματα. Στο Καρά Τεπέ όμως είχε. Και αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Όσο φρικτό και αν φαντάζει το γεγονός πως αυτοί οι άνθρωποι έμειναν στην τύχη τους μέσα στην παγωνιά.

Φτάσαμε στο σημείο όπου τα fake news τους τα καταρρίπτουν οι ίδιοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ "ανακάλυψε" χιόνια στο Καρά Τεπέ και πρώην βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει οτι δεν έπεσε χιόνι στο Καρά Τεπέ. pic.twitter.com/tcxMLhVWtY

— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) February 18, 2021

Το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας «επισκέφθηκε» τον προσωρινό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη και πολλοί δεν είπαν κουβέντα. Κι αυτό γιατί πράγματι οι εικόνες από μόνες τους σοκάρουν. Να πεις ποιος και τι; Τι να κρύψεις; Την αλήθεια;

Μάλιστα, πανό αναρτήθηκε έξω από το δημαρχείο της Μυτιλήνης με το ανατριχιαστικό, κατά τη γνώμη μου, μήνυμα «2.000 παιδιά παγώνουν – Βάλτε τέλος στην απανθρωπιά», ενώ άφησαν και μια κούκλα στο σημείο. Επιπλέον, ακόμη και έξω από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης είδαμε ένα πανό με το μήνυμα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο Καρά Τεπέ».

Tα προβλήματα του νέου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ έγιναν ιδιαίτερα αισθητά τις προηγούμενες μέρες, κι αυτό γιατί στη Λέσβο σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, ενώ έπεσε χαλάζι και χιονόνερο, με τις θερμοκρασίες στο νησί να κυμαίνονται γύρω στο μηδέν.

σκηνές στον Καρά Τεπέ

«Με καταιγίδα, κρύο, χαλάζι και χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους», ανέφερε η εφημερίδα «Tageszeitung» (ΤΑΖ) για την κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

“It gets immediately cold and moist when sun sets,” says camp resident of #KaraTepe (#Moria2).

Tonight another rain is forecasted on #Lesvos.

“Coldness is something your body never gets used to,” he adds. pic.twitter.com/wdyw7fYJDm

— Franziska Grillmeier (@f_grillmeier) January 4, 2021

Μπορεί λοιπόν η Μόρια να έκλεισε, αλλά τα πράγματα στο Καρά Τεπέ δείχνουν πολύ χειρότερα. «Χειρότερα και από την κόλαση». Και δεν είναι μονάχα η κακοκαιρία, αλλά οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν και που κανείς δεν λέει κάτι, δεν κάνει κάτι.

Η ανάγκη για άμεση μεταφορά των χιλιάδων ανθρώπων που είναι εκεί εγκλωβισμένοι είναι επιτακτική, πράγματι. Γιατί παλεύουμε να σώσουμε τους αδύναμους, αλλά αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρικό ή θέρμανση, ανθρώπινη σίτιση ή στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής κ.ο.κ.

Και αν όλα τα παραπάνω δεν σας σοκάρουν αρκετά, αφήνω άλλη μια εικόνα εδώ, ελπίζοντας να καταλάβετε το γιατί γράφτηκε αυτό το κείμενο. Όχι για κριτική, ούτε για κράξιμο, αλλά για αφύπνιση, γιατί υπάρχουν και αυτά και δεν πρέπει να μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Ειδικά τώρα!

παιδί στο Καρά Τεπέ

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Now_You_See_Me_Moria στο Instagram και να δείτε τι συμβαίνει στους καταυλισμούς της χώρας. Τουλάχιστον, δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την πρόφαση «δεν ήξερα», γιατί –και– στη χώρα μας συντελείται ένα μαζικό έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM