Κορονοϊός: Φόβοι για νέα έξαρση μετά τις γιορτές

Μικρή πτώση στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες ‒ Φόβοι για νέα έξαρση μετά τις γιορτές

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Μικρή πτώση καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο οι ειδικοί διαμηνύουν πως δεν θα πρέπει αυτό να αποτελέσει παράγοντα χαλάρωσης, ειδικά την περίοδο των εορτών.

Χθες, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων από τον φονικό ιό, δηλαδή κάτω από τα 1.000 άτομα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει συμπέρασμα, μιας και οι θάνατοι καθώς και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι λοιμωξιολόγοι καθημερινά κάνουν λόγο για συνέχιση της πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας, καθώς μια μεγαλύτερη έξαρση δεν θα την άντεχε σε καμία περίπτωση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Άρχισε να αχνοφαίνεται μια μείωση στα εξωτερικά ιατρεία, που είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Παπαευαγγέλου: Μέτρα και αποστάσεις στα ρεβεγιόν

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα μέτρα και τις αποστάσεις όταν μαζευτούμε σε κάποιο σπίτι κατά τις γιορτινές μέρες. Ανέφερε μάλιστα πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων.

Το βράδυ των ρεβεγιόν

Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων, προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί.