ΟΗΕ: Δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην ουκρανική σύγκρουση

Αντόνιο Γκουτέρες
© AP

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως δεν βλέπει άμεση δυνατότητα να επιτευχθεί συνολική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες πως μπορούν να νικήσουν, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για να παραλάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κάρολος Ε', δήλωσε στην El Pais πως ο ΟΗΕ επικεντρώνει αντ' αυτού σε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που πρόκειται να εκπνεύσει στις 18 Μαΐου. «Δυστυχώς πιστεύω πως σ' αυτό το στάδιο μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή. Και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να νικήσουν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω οποιαδήποτε δυνατότητα να επιτευχθεί αμέσως -δεν μιλάμε για το μέλλον- μια συνολική κατάπαυση του πυρός, μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας ή του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως η επίτευξη της ειρήνης στη σύγκρουση δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή, αν και ελπίζει πως «στο μέλλον θα μπορέσει».

Ο Γκουτέρες εγκωμίασε επίσης τη θέση του Πεκίνου ότι μια πυρηνική κλιμάκωση είναι «απαράδεκτη», λέγοντας πως είναι «πολύ σημαντική για να αποφευχθεί ένας πειρασμός που θα ήταν αφόρητος παραλογισμός».