Απόπειρα πραξικοπήματος στην υπερδύναμη: Η νύχτα που κατέρρευσαν οι μύθοι

Με μια αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος που δεν δείχνει να έχει τελειώσει ακόμη και τις ΗΠΑ στον προθάλαμο ενός άλλοτε λανθάνοντος αλλά τώρα πια πλήρως εκδηλωμένου «εμφυλίου», πέφτει εν τέλει η αυλαία της πολιτικής ανορθογραφίας Τραμπ.

Τώρα πια μπήκαμε και επισήμως σε μια περίοδο που δεν πρέπει να φοβόμαστε, ούτε να ξορκίζουμε λέξεις ειδικά όταν αποτυπώνουν μιαν αδήριτη πραγματικότητα: Γιατί όσα εξελίσσονται τούτες τις ώρες στην πλανητική υπερδύναμη (;) απομυθοποίησαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, κάποια ως πρόσφατα, θέσφατα…

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ο Ντόναλτ Τραμπ λοιπόν υποδαύλισε μια απόπειρα πραξικοπήματος στην κοιτίδα της σύγχρονης Δυτικής Δημοκρατίας. Δυο μύθοι που κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα είναι ήδη παρόντες σε μια μόνο φράση.

«Πραξικοπήματα δεν γίνονται πλέον στην … πολιτισμένη Δύση» έλεγαν μέχρι πρόσφατα κομπάζοντας τάχα μεγαλόσχημοι Δυτικοί αναλυτές. Να που γίνονται ! Και γίνονται όταν οι κοινωνίες είναι εγκλωβισμένες σε αυτοματισμούς, χωρίς βαθιά πολιτική Παιδεία. Αυτή είναι η Αμερικανική κοινωνία.

Για αυτό και η φερόμενη «πλανητική υπερδύναμη» ζει σήμερα εικόνες βγαλμένες από την εκκωφαντική κατάρρευση του Σοβιετικού πάλαι ποτέ αντίπαλου δέους, τρεις δεκαετίες πριν. Και το δράμα συνεχίζεται…

Διότι η, από πολλά χρόνια, διχασμένη σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο Αμερικανική κοινωνία έχει δηλητηριαστεί τελεσίδικα από την προφανή πια διαίρεση. Για αυτό και ο εμφύλιος ακόμη –που «αποκλειόταν» στην πολιτισμένη Δύση από τους ίδιους αναλυτές– είναι για τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά.

Γιατί ο Τραμπ ως γνήσιος κερδοσκόπος επένδυσε απροσχημάτιστα σε αυτόν τον διχασμό – ήταν πάντα αποτελεσματικό το διαίρει και βασίλευε … Και τώρα συντηρώντας τη φιλολογία της Κινέζικης επιρροής στα Αμερικανικά πράγματα επιχειρεί να συντηρήσει μια προσωποπαγή πολιτική οντότητα μακριά, ακόμη και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, βασισμένη μόνο στην οικονομική ισχύ. Κι αυτό δημιουργεί κοινωνική αντανάκλαση και «μπετονάρει» αφιονισμένους οπαδούς. Είχαμε γράψει ξανά για αυτό το «τάγκο με την αστάθεια» που επίκειτο για τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Και την 6η του Γενάρη του 2021 αρχίσαμε να ακούμε τις πρώτες κακόηχες αλλά επιβλητικές νότες του δοσμένες πια στη διαπασών –γιατί ο ρυθμός σιγόπαιζε εδώ και χρόνια. Η τάφρος άνοιξε χθες και δεν κλείνει. Οι πληγές του σύγχρονου «Φαραώ» χαίνουσες από καιρό πλέον κακοφόρμισαν ανεπίστροφα και οι εξελίξεις θα είναι πρωτοφανείς, αλλά μη αναμενόμενες από όσους ξέρουν καλά τα δεδομένα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού … Δεν μπορεί να γραφτεί τίποτα ως πρόβλεψη για έναν σίγουρο στοιχηματισμό: Μόνο με τα δεδομένα μπορούμε να καταπιαστούμε … Η Αμερικανική Δημοκρατία δεν είναι πλέον στο «θόλο» της κοιτίδας της σύγχρονης Δυτικής Δημοκρατίας …

Ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος που εξελίχθηκε σε… παγκόσμια ζωντανή τηλεοπτική, στην Αμερικανική Μητρόπολη μετάδοση ο πλανήτης συνειδητοποιεί οδυνηρά ότι σε αυτόν τον νέο κόσμο θα πρέπει ίσως να πάψουμε να θεωρούμε αυτονόητες παμπάλαιες οικουμενικές αξίες όπως τη δημοκρατία και τη κοινωνική συνοχή, οι οποίες διολισθαίνουν στη σφαίρα του ζητούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM