Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις (vid)

Αν και αυξημένη η διεθνής πίεση προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Η χθεσινή σύγκρουση, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα, είναι η πιο σοβαρή αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών από το 2016.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό.

Όσα αναφέρουν τα Υπ. Άμυνας των δύο χωρών

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις οι οποίες σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.

Τα επακόλουθα της σύγκρουσης

Δεκαεπτά Αρμένιοι αυτονομιστές μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στη μάχη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, παραδεχόμενος ότι οι δυνάμεις του «έχασαν θέσεις». Και οι δύο πλευρές ανέφεραν επίσης απώλειες αμάχων.

«Είμαστε κουρασμένοι από τις απειλές του Αζερμπαϊτζάν, θα παλέψουμε μέχρι το θάνατο για να επιλύσουμε το πρόβλημα για πάντα», δήλωσε ο 36χρονος Αρτάκ Μπαγκντασαριάν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Ερεβάν, συμπληρώνοντας πως περίμενε να στρατολογηθεί.

Οι αυτονομιστές του Καραμπάχ ανέφεραν ότι μια γυναίκα και ένα παιδί αρμενικής καταγωγής σκοτώθηκαν, ενώ το Μπακού είπε ότι μια πενταμελής οικογένεια από το Αζερμπαϊτζάν πέθανε σε βομβαρδισμό που ξεκίνησαν Αρμένιοι αυτονομιστές.

Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε ένα στρατηγικό βουνό στο Καραμπάχ το οποίο βοηθά στον έλεγχο των μεταφορικών επικοινωνιών μεταξύ του Ερεβάν και του θύλακα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν μια έξαρση διπλωματίας προκειμένου να μειωθεί η ένταση σε μια σύγκρουση με βάθος δεκαετιών μεταξύ της κατά πλειοψηφία χριστιανικής Αρμενίας και του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω φόβων ότι η βία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Όσα δήλωσε ο Olesya Vartanyan της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων

«Είμαστε ένα βήμα μακριά από έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Olesya Vartanyan της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στο AFP.

«Ένας από τους κύριους λόγους για την τρέχουσα κλιμάκωση είναι η έλλειψη προληπτικής διεθνούς διαμεσολάβησης μεταξύ των πλευρών επί εβδομάδες», πρόσθεσε.

Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τερματίσουν τη βία. «Το παρακολουθούμε πολύ έντονα», τόνισε ο ίδιος. Συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλές καλές σχέσεις σε αυτόν τον τομέα. Θα δούμε αν μπορούμε να το σταματήσουμε».

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταδίκασε τη βία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη βία σε μια δήλωση, ζητώντας την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και τυχόν ρητορικής ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση και προέτρεψε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει για περισσότερους παρατηρητές κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και τη Ρωσία «να σταματήσει να παρέχει όπλα και στις δύο πλευρές με κυνικό τρόπο».

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το χρονικό

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 μετά από μάχες που άφησαν πίσω τους 30.000 νεκρούς και ανάγκασαν πολλούς περισσότερους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Αν και επιτεύχθηκε εκεχειρία το 1994, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά κατηγορούν ο ένας τον άλλον για επιθέσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των χωριστών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίων.

Διεθνής διπλωματία

Η Αρμενία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν σε πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεφανάκερτ, και υποσχέθηκαν «αναλογική αντίδραση».

«Παραμένουμε δυνατοί δίπλα στον στρατό μας για να προστατεύσουμε τη μητρική μας πατρίδα από την εισβολή των Αζέρων», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο Twitter.

Το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας η οποία ανέφερε ότι τα ελικόπτερα και τα τανκς του Αζερμπαϊτζάν καταστράφηκαν και κατηγόρησαν τις Αρμενικές δυνάμεις ότι ξεκίνησαν «εσκεμμένες και στοχευμένες» επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

«Υπερασπίζουμε την επικράτειά μας, ο σκοπός μας είναι σωστός!», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, απευθυνόμενος προς το έθνος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Στάλιν κατά την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία. «Ο Καραμπάχ είναι το Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε.

Τόσο η Αρμενία όσο και ο Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και στρατιωτική κινητοποίηση. Το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις.

Η Τουρκία είπε ότι συνομίλησε με μέλη της ομάδας του Μινσκ, η οποία μεσολαβεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι συνπρόεδροι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πασιανάν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνομιλία και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Αλίγιεφ.

Μένει να φανεί αν και κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα δοκιμάσουν τις ήδη επιβαρυμένες ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν, υποσχόμενος υποστήριξη για τον παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η Αρμενία είναι «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε «ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη τους ενάντια στην εισβολή και τη σκληρότητα».

Ο Πασινιάν από την πλευρά του αντέδρασε, κατηγορώντας την Τουρκία για «επικίνδυνη συμπεριφορά» και προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «ανησυχεί πολύ» και κάλεσε τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσαν επίσης και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

πηγή: cnn.gr