Ελ Γκρέκο: Εντοπίστηκε άγνωστος πίνακας του ζωγράφου σε ιδιωτική συλλογή

Ένας μέχρι στιγμής άγνωστος πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή - Οι ειδικοί τον περιγράφουν ως ’’ξεχωριστό’’

Σε ιδιωτική συλλογή εντοπίστηκε ένας μικρών διαστάσεων πίνακας του κορυφαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Ελ Γκρέκο». Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι να φέρει τον σταυρό.

H αυθεντικότητα του έργου, o οποίος που παρουσιάζει ομοιότητες με τον πίνακα «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρόν» (1580), πιστοποιήθηκε έπειτα από εκτεταμένη ανάλυση και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Center d’Art d’Època Moderna (CAEM) του Πανεπιστημίου της Λιέιδα στην Καταλονία.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και διευθυντής του CAEM, δρ. Σίμο Κομπάνι συνεργάστηκε με την Κάρμεν Γκαρίδο, ιδρύτρια και διευθύντρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης του Μουσείου του Πράδο, καθώς και την ερευνήτρια Μαριόνα Ναβάρο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARTnews (@artnews)

Χρειάστηκαν δύο χρόνια μελέτης και αναλύσεων

Όπως δήλωσε στην El Pais «χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια συναρπαστικής εργασίας, μελετών και αναλύσεων. Για μας είναι μεγάλη είδηση και ένας φόρος τιμής στην Κάρμεν, η οποία απεβίωσε ξαφνικά στις 8 Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του CAEM, πρόκειται για δημιουργία του ίδιου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και όχι για έργο του εργαστηρίου ή των μαθητών του. Μέρος των αναλύσεων αφορούσε τη σύγκριση του πίνακα με έργα του ζωγράφου τα οποία βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και του Πράδο στη Μαδρίτη.

Δεν είχε παρουσιαστεί σε έκθεση

Ο δρ. Κομπάνι πιστεύει ότι το έργο μπορεί να ήταν άγνωστο μέχρι τώρα επειδή ο ζωγράφος το κράτησε στο εργαστήριό του και δεν το παρουσίασε σε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, θεωρεί ότι πιθανώς λειτουργούσε ως μοντέλο ή οδηγός για άλλους πίνακες με παρόμοια θεματολογία.

«Ωστόσο, λόγω του εκλεπτυσμένου φινιρίσματος του εξαιρετικού αυτού έργου και λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό μέγεθος του, μπορεί επίσης να προοριζόταν για το ιδιωτικό παρεκκλήσι κάποιου ευγενή ή κληρικού», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: