Σεισμός Τουρκία: Διασώθηκε 3χρονη μετά από 65 ώρες - 81 οι νεκροί (vid)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι περίπου 6.400 διασώστες στη Σμύρνη για να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτηρίων που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10). Η διάσωση μια τρίχρονης μετά από 65 ώρες κάτω από τα ερείπια δίνει ελπίδες, ωστόσο, οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 81.

Συνεχίζονται σε αμείωτο βαθμό οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης τρία 24ωρα μετά το ισχυρό σεισμό της Παρασκευής (30/10). Οι διασώστες παλεύουν να βρουν επιζώντας κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται και όσο ο χρόνος περνά, οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται.

Τρίχρονη ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 65 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Ωστόσο, να σημειωθεί πως ένα τρίχρονο παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα κτηρίου, 65 ολόκληρες ώρες μετά τον σεισμό. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στην Τουρκία ο απεγκλωβισμός της τρίχρονης Ελίφ στο προάστιο Μπαϊρακλί της Σμύρνης. Η 3χρονη Ελίφ έγινε σύμβολο ελπίδας για τους σεισμόπληκτους της Σμύρνης, αλλά και για ολόκληρη την Τουρκία.

Η μητέρα του παιδιού καθώς και οι 10χρονες δίδυμες αδελφές της διασώθηκαν και εκείνες από τα συντρίμμια ύστερα από περίπου 23 ώρες.

Δυστυχώς, το αγοράκι της οικογένειας, ο 7χρονος Ομούτ, έχασε τη ζωή του στα ερείπια.

81 νεκροί και περίπου 1.000 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής

Για την ώρα ο δραματικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι 81 νεκροί και περίπου 1.000 τραυματίες.

Σύμφωνα με την η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), 219 παραμένουν στα νοσοκομεία όπου εισήχθησαν, ενώ 743 έλαβαν εξιτήρια.

Από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 107 άνθρωποι.

Σοβαρές και οι υλικές καταστροφές στην περιοχή

Η ισχυρή σεισμική δόνηση κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου 40 κτήρια στην περιοχή της Σμύρνης.

Ακόμα περίπου 1.000 κτήρια υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.

Για δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη όπου πραγματοποιούνται πολλές από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπήρχαν αναφορές για «φθορές» το 2012 και το 2018, σύμφωνα με τον δημοτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πιστοποιητικά ασφαλείας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hurriyet, ανέφεραν ότι ένα από τα κτήρια, το οποίο χτίστηκε το 1993, είχε επισημανθεί ως επικίνδυνο λόγω της χαμηλής ποιότητας του σκυροδέματος και της έλλειψης ενισχύσεων, ωστόσο συνέχισε να κατοικείται.

diasostes sta halasmata

«Υλικά κακής ποιότητας»

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας μιας σεισμικής δόνησης. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από έναν σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα».

Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM