Βιέννη: 5 νεκροί και 15 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση

Σοκαρισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη τα περιστατικά θρησκευτικής βίας και τρομοκρατίας. Αρχικά, στο στόχαστρο βρέθηκε η Γαλλία με σειρά επιθέσεων και χθες, μια «τυφλή» επίθεση στη Βιέννη σκόρπισε τον πανικό και τον τρόμο στην Αυστρία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στην Ευρώπη μετά την σειρά επιθέσεων στη Γαλλία. Στο στόχαστρο βρέθηκε αυτή τη φορά η Βιέννη της Αυστρίας όπου και σημειώθηκε τρομοκρατρική επίθεση με πυροβολισμούς με 5 νεκρούς και 15 τραυματίες σε συναγωγή.

5 νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, από την τυφλή επίθεση αγνώστων στο κέντρο της Βιέννης, και ειδικότερα στην Εβραϊκή Συναγωγή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν.

Δύο άτομα βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ μια ακόμη γυναίκα, υπέκυψε στα τραύματα της στη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, ένας ακόμη πολίτης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων. Ο δήμαρχος της Βιέννης με τη σειρά του, αναφέρει πως επτά ακόμα άτομα νοσηλέυονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ανάμεσά τους φέρεται να βρίσκεται και ένας αστυνομικός.

Ανάμεσα στους νεκρούς, βρίσκεται ένας από τους δράστες της φονικής αυτής επίθεσης. Επιπλέον και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ, τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται ακόμη και στα σύνορα της χώρας με την Τσεχία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν περισσότεροι δράστες, ανέφερε ο υπουργός.

https://twitter.com/karlnehammer/status/1323553567400169472?s=20

Εκτός από τη συναγωγή, η επίθεση έλαβε χώρα ταυτόχρονα και σε άλλα σημεία της πόλης, κάνοντας τις Αρχές να μιλούν για συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση.

Τζιχαντιστής ο δράστης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται για την «τυφλή» επίθεση στην Βιέννη, δράστης αυτής ήταν τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα. Επίσης, ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ερευνάται το περιβάλλον του, ωστόσο δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η δράση της αστυνομίας.

 

Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 βίντεο

Σην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες περισσότερα από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, για την ώρα έχει αξιολογηθεί το 20%.

Αυξημένη η παρακολούθηση του δημόσιου χώρου

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας κάλεσε τους ανθρώπους να αποφύγουν σήμερα το κέντρο της Βιέννης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν έχετε τη δυνατότητα, μείνετε σπίτι – στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους». Επίσης, σήμερα στη Βιέννη δεν  είναι υποχρεωτική η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση 

Η Ευρώπη «κοιτάζει» με παγωμένο βλέμμα τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βιέννη, καταδικάζοντας την χθεσινή τρομοκρτατική επίθεση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter:

«Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό. Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία. Είμαστε ισχυρότεροι από το μίσος και τον τρόμο».

Δείτε την ανάρτηση της:

Ο Σαρλ Μισέλ, με τη σειρά του, καταδίκασε αυτή την «άναδρη» ενέργεια.

Δείτε την ανάρτηση του:

https://twitter.com/eucopresident/status/1323376433033596929?s=20

«Παντού στην ήπειρό μας, είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Δείτε την ανάρτηση του:

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» τις χαρακτήρισε «πράξη δειλίας, βίας και μίσους».

Δείτε την ανάρτηση του:

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1323382160632520717?s=20

Τραμπ-Μπάιντεν: Καταδικάζουν το τρομοκρατικό «χτύπημα»

Η χθεσινή (2/11) τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη συγκλόνισε τόσο την Αυστρία και την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε «πυρετό» εκλογών, με τους Ντόναλτ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, να καταδικάζουν το γεγονός.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντα Τραμπ, μέσα από ανάρτηση του στο Twitter, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Οι προσευχές μας έιναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη, μετά από μία ακόμα πράξη τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτές οι σατανικές επιθέσεις εις βάρος αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Αυστρίας, της Γαλλίας και στον αγώνα ολόκληρης της Ευρώπης ποηυ μάχεται ενάντια στους τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων τω ακραίων ισλαμιστών τρομοκρατών».

Δείτε την ανάρτηση του:

Με τη σειρά του και ο Δημοκρατικός υποψήφιος των αμερικανικών εκλογώ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε χθες Δευτέρα την επίθεση στη Βιέννη, αποκαλώντας της μάλιστα «φρικιαστική».

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε συγκεκριμένα: «Πρέπει όλοι μας να ορθώσουμε ενωμένοι το ανάστημά μας μπροστά στο μίσος και τη βία».

Δείτε την ανάρτηση του:

Πούτιν: «Σκληρή και κυνική η επίθεση»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε και εκείνος με τη σειρά του την τρομοκρατική την επίθεση στη Βιέννη, δηλώνοντας παράλληλα πως η Μόσχα «είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε πως σε τηλεγράφημα του Ρώσου Προέδρου προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, η επίθεση χαρακτηρίζεται ως ένα σκληρό και κυνικό έγκλημα».

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM