Λινού: Θετικό το εμβόλιο - Δεν επαρκεί για να νικήσουμε τον ιό

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, δήλωσε σε ραδιοφωνική της παρέμβαση πως τα νέα μετά την έναρξη του εμβολιασμού είναι ευχάριστα και αισιόδοξα, δεν αρκούν όμως για να ξεπεράσουμε τον ιό

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει ακόμα χαλάρωση των μέτρων, υποστήριξε η κ. Λινού.

Και συνέχισε: «Είναι ευχάριστα τα πράγματα, απλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μέχρι να κάνει το εμβόλιο και ο τελευταίος Έλληνας πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να προστατευόμαστε».

«Αυτός που κάνει το εμβόλιο εξακολουθεί να μπορεί να μεταδώσει σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει τη νόσο. Ο ίδιος δεν θα νοσήσει, για ένα διάστημα θα πολεμά τον ιό, αλλά δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί στα κύτταρά του, όμως θα υπάρχει και θα μπορεί να μεταδοθεί στον διπλανό του που δεν έχει κάνει το εμβόλιο», δήλωσε η καθηγήτρια.

Για την ανοσία

«Με τη γνώση που έχουμε δεν ξέρουμε πόσο κρατεί. Δεν έχουμε ανθρώπους που να έχουν νοσήσει πριν από έναν χρόνο. Επομένως, επειδή δεν έχουμε πολλούς που να έχουμε παρακολουθήσει, γι’ αυτό πρέπει να κάνουν όλοι το εμβόλιο.

Οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο είναι αυτοί που το έκαναν δοκιμαστικά πριν από 3-4 μήνες. Οπότε ξέρουμε ότι κρατάει για 3-4 μήνες και περιμένουμε να δούμε. Συνήθως διαρκούν έναν χρόνο, υπάρχουν και εμβόλια που λειτουργούν διά βίου. Το εμβόλιο είναι ένα ισχυρό όπλο», ανέφερε η κ. Λινού.

Για το φάρμακο

«Μπορεί κι αυτό να έρθει σιγά σιγά, είναι θέμα χρόνου. Τότε θα έχουμε το δεύτερο επίπεδο άμυνας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εμβόλια για τα οποία δεν υπάρχει φάρμακο και το αντίθετο», υποστήριξε.

Τεστ σε αρνητές, ηλικιωμένους και μετανάστες

«Ερωτήθηκα για το σύστημα που έχουμε με την πλατφόρμα ώστε να επιλέγονται τυχαία από αυτήν 12.000 άτομα για τεστ. Αυτό δεν είναι αρκετό. Για να κάνεις την αίτηση ή προσέχεις πολύ ή φοβάσαι πολύ, αλλά μένουν απέξω οι αρνητές, που δεν προσέχουν και δεν τηρούν τα μέτρα, οι ηλικιωμένοι, που δεν έχουν την ευχέρεια να διαχειριστούν την πλατφόρμα, και οι άστεγοι ή όσοι ζουν σε καταυλισμούς, που δεν έχουν ευκολία για τεστ. Αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι πού υπάρχει η πηγή για να παρέμβουμε. Δεν είναι επαρκής ο τρόπος, έπρεπε να σχεδιαστεί διαφορετικά», κατέληξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.