Ρωσία: Πρόστιμο στο TikTok γιατί δεν απέσυρε απαγορευμένο περιεχόμενο

TikTok
© Unsplash

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε νωρίτερα σήμερα πρόστιμο ύψους 1,5 εκ. ρουβλίων (16.725 ευρώ) στην εταιρεία Tiktok, επειδή δεν αποσύρθηκε από την πλατφόρμα περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Να σημειωθεί, πως η κίνηση αυτή εντάσσεται ολοφάνερα σε μια πρακτική που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

TikTok Logo Λογότυπο Tik Tok
(AP Photo/Kiichiro Sato)

Επίσης, επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία Google ύψους 3,5 εκ. ρουβλίων (39.025 ευρώ), εκτός των 6 εκ. ρουβλίων (66.901 ευρώ), που είχε επιβάλει την Τρίτη για τους ίδιους λόγους.

Λίγα λόγια για το TikTok

Το TikTok είναι εφαρμογή για iOS και Android, poy επιτρέπει την δημιουργία και κοινοποίηση μικρών κωμικών και μη βίντεο. Η Tik Tok ανήκει στην ίδια μητρική εταιρεία που αγόρασε το μουσικό λογισμικό Musical.ly, και έτσι όλοι οι χρήστες του Musical.y αυτόματα μεταφέρθηκαν στην Tik Tok.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2017 από την ByteDance, για αγορές εκτός της Κίνας. Ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 η ByteDance έχει ξεκινήσει την εφαρμογή Douyin για τους χρήστες στην Κίνα.

Το TikTok και το Douyin είναι «αδελφές» εφαρμογές, αλλά «τρέχουν» σε διαφορετικούς διακομιστές προκειμένου η δεύτερη να είναι συμβατή με τους κανονισμούς λογοκρισίας που ισχύουν στην Κίνα. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μουσική και βίντεο σύντομης διαρκείας. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα αγαπητή από το κοινό, ενώ η δημοφιλία της «εκτοξεύτηκε» από τότε που εμφανίστηκε στη ζωή μας η πανδημία της νόσου Covid-19 και η καραντίνα. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια άτομα στην Ασία, τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, το TikTok δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα και οι διακομιστές της εφαρμογής TikTok είναι εγκατεστημένοι σε χώρες όπου η εφαρμογή είναι διαθέσιμη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα