ΑΕΠ: Τρεις κλάδοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη

Σε τρεις κλάδους «ποντάρει» το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένων να αυξήσει το ΑΕΠ πάνω από το 4%. Ο τουρισμός, το real estate και οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και μπαίνουν στους βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Τουρισμός

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο τουρισμός μαζί με το AirBnB αναμένεται να ανακτήσει  7 έως 9 δις ευρώ, περίπου το μισό τζίρο του 2019. Μέχρι στιγμής η εικόνα που καταγράφεται από τις κρατήσεις απέχει αρκετά από την επιστροφή στην προ κοροναϊού κατάσταση, ωστόσο σημαντική έκπληξη αναμένεται να προκαλέσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε αυτό θα συμβάλει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναμένεται να επισημοποιηθεί τον Ιούλιο και θα δώσει, μαζί με την παράταση της τουριστικής περιόδου, μεγάλη ανάσα στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Η σημασία μιας καλύτερης του αναμενομένου πορείας του τουρισμού γίνεται φανερή από το γεγονός ότι αν ανακτήσει για την φετινή περίοδο το 55% του τζίρου του 2019, (περίπου 10 δισ. ευρώ) το ΑΕΠ θα αυξηθεί αυτόματα κατά 1%.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Real Estate

Σημαντικό στόχο για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η αξιοποίηση κατοικιών μέσω του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ’’, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος προσδιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Η επιδότηση των αναξιοποίητων διαμερισμάτων που χρήζουν ανακαίνισης ξεκινά από το 75% και θα βοηθήσει στην ανακαίνιση και στην αξιοποίηση σημαντικού αριθμού διαμερισμάτων από τους ιδιοκτήτες τους με όφελος για την ελληνική οικονομία περίπου 1,25 δισ. ευρώ.

Λιανικές πωλήσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις λιανικές πωλήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς στο α’ τετράμηνο του έτους είχαμε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών 15% . Κλειδί για την αύξηση της κατανάλωσης αποτελεί  η μεταφορά καταθέσεων ύψους 12 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 0,5 -0,7%.