Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αύξηση του ΑΕΠ προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Δημιουργεί 200.000 θέσεις εργασίας - Πακέτο που μπορεί να φτάσει τα 57 δισ. ευρώ

 

Του Μάκη Θεοδώση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το στίγμα για την εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τόνισε την ιδιαίτερη προσοχή και τον έλεγχο της διάθεσης των πόρων με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας και επιτεύχθηκε η στήριξη στις επιχειρήσεις με δάνεια μηδενικού επιτοκίου ύψους 12,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να συνέλθουν από την πανδημία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μέσα από κομβικά σημεία που καθόρισαν την πρόοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν να βάλει τη χώρα σε τροχιά σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, να κάνει το «άλμα δεκαετίας», όπως είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της διακυβέρνησής του.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμη 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ. 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό. Εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει τέσσερις κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».