Πότε θεωρείται «δάνειο» η προκαταβολή μισθού

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είχε νομοθετηθεί ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενους ζητούσε να λάβει από την εργασία του τρεις μισθούς ως προκαταβολή, το κράτος θα θεωρούσε πως έχει πάρει… εταιρικό δάνειο

«Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών θεωρείται δάνειο», υπογράμμιζε το 2014 ο τότε νόμος, για τις παροχές σε είδος.

του Βασίλη Τσεκούρα

Έξι χρόνια μετά, το πλαίσιο αλλάζει και πλέον, τα ποσά που έχουν δοθεί ως προκαταβολή αποδοχών και ξεπερνούν τους τρεις μισθούς, δεν θεωρούνται ως δάνειο του εργαζόμενου από την επιχείρηση.

Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ λαμβάνει από τον εργοδότη του τον Μάρτιο ποσό 2.500 ευρώ (2,5 μισθούς) ως προκαταβολή και συμφωνείται ότι δεν θα του καταβληθούν αποδοχές για τους επόμενους μήνες, μέχρι να αποπληρωθεί το ποσό.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα του καταβληθούν αποδοχές για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο θα λάβει μειωμένες αποδοχές κατά 500 ευρώ. Στη προκειμένη περίπτωση, το συνολικό ποσό των 2.500 ευρώ δεν θεωρείται δάνειο και ως εκ τούτου δε συνιστά παροχή σε είδος, αφού η εξόφληση δεν γίνεται σε μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM