Επιστρεπτέα Προκαταβολή έως τον… Ιανουάριο

Την ενοποίηση της 4ης και 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής σκέφτεται η κυβέρνηση, βλέποντας το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για την κρατική ενίσχυση. 

Του Βασίλη Τσεκούρα

Οι αιτήσεις για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολήλήγει αύριο, Τρίτη, ώστε μέσα στο Δεκέμβριο να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τον 5ο κύκλο. Ήδη, όμως, από τα 1,2 δις ευρώ που είχε υπολογιστεί για τον 4ο γύρο, το ποσό που έχει εκταμιευτεί ξεπερνά το 1,5 δις και αναμένεται να φτάσει στα 2 δις ευρώ, αφού αιτήσεις έχουν κάνει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι ο 4ος κύκλος θα υπερκαλύψει και το ποσό της 5ης επιστρεπτέας των 700 εκατ.  Στις σκέψεις είναι, λοιπόν, να δοθεί παράταση στις αιτήσεις έως και τον Ιανουάριο του 2021.

Για πρώτη φορά στην κρατική ενίσχυση μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή) και νέες επιχειρήσεις. Το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στην επιχείρηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2021. 

«Αυτή η επιστρεπτέα έχει σημασία γιατί οι επιχειρήσεις με εργαζομένους, είχαν διπλάσιο ενδιαφέρον. Μπήκαν και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και πιστεύουμε ότι τότε θα είναι το τέλος της κρίσης. Μπαίνει ασπίδα προστασίας στην εργασία τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε ότι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο «η επιστρεπτέα προκαταβολή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου να ενωθεί και να καταβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM