Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Πώς θα λειτουργεί

«Ατομικός κουμπαράς» για κάθε ασφαλισμένο

«Ελπίζω προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου να έρθει προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων ασφάλισης», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega. «Αυτό θα αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που θα έχουν υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 2022, και επίσης σε εθελοντική βάση θα αφορά άτομα που δεν έχουν καθόλου επικουρική ασφάλιση είτε έχουν επικουρική ασφάλιση και είναι στο τωρινό σύστημα και είναι κάτω των 35 ετών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Στην Ελλάδα δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου πως «οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών θα μπαίνουν σε έναν ατομικό λογαριασμό. Τα χρήματα αυτά θα επενδύονται σύμφωνα με ορισμένες οδηγίες από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και όταν φτάνει στη στιγμή της σύνταξης, η σύνταξή του θα υπολογίζεται στη βάση πόσων χρημάτων έχει τοποθετήσει με ασφαλιστικές εισφορές και τι αποδόσεις είχαν οι αντίστοιχες επενδύσεις».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός ο τρόπος που εισάγεται δεν θα φέρει καμία μείωση στις τωρινές επικουρικές συντάξεις, αφού δεν θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού τους, ενώ σημείωσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων που θα επιλέξουν να κάνουν όσοι ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα θα πηγαίνει στην ελληνική οικονομία.

Ο φορέας που θα αναλάβει τις εισφορές που θα μπαίνουν σε «ατομικό κουμπαρά» θα είναι δημόσιος, και συγκεκριμένα θα είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να ελέγχει προσωπικά τον «ατομικό του κουμπαρά», θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να βλέπει τις αποταμιεύσεις του από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, ενώ θα λαμβάνει και αναλυτικές αναφορές με την πορεία των χρημάτων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM