ΔΕΘ: Μητσοτάκης: Όλα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου (pics+vid)

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βράδυ του Σαββάτου (12.09.2020), προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.

Ο φωτορεπόρτερ της PRESSGROUP και του NEWS2U.GR, Γιάννης Βαρνάς είναι ο μοναδικός που βρίσκεται στην αίθουσα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τη συνέντευξη Τύπου. 

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει έξι μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και δώδεκα αποφάσεις για την ελάφρυνση της οικονομίας.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η ομιλία του έγινε παρουσία μόνο 50 ατόμων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Ο δημοσιογραφικός Όμιλος PRESSGROUP εξασφάλισε διαπίστευση- από τις ελάχιστες που δόθηκαν- και ο φωτορεπόρτερ μας Γιάννης Βαρνάς έχει αναλάβει την κάλυψη με τον εκπρόσωπό μας και διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας KEDENEWS, Γιώργο Κωστούρο.


Δείτε στην gallery που ακολουθεί την προετοιμασία από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:Ο πρωθυπουργός κατά την είσοδο του στην αίθουσα χαιρέτισε όλους τους δημοσιογράφους:Μητσοτάκης: Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια… Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες το τελευταίο διάστημα.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης για άνοιγμα σχολείων

«Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους… Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαίδευση. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει μάσκες στα παιδιά…» τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς αύριο.

«Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι επειδή μας το συνιστούν οι ειδικοί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως παρότι τα παιδιά δεν νοσούν συνήθως σοβαρά αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι στους γονείς αλλά και τους παππούδες τους.

«Έχω δει πολλά μικρά παιδιά που με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα για παιχνίδι. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους…» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης

«Πολιτική επιλογή μας η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα»

«Το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όντως κάποιοι εξαιρούνται λόγω κόστους. Είναι πολιτική επιλογή μας να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί πιο πολύ από την κρίση. Για το 2022 θα σας πω τότε τι θα κάνουμε. Έχουμε τη βούληση να καταργήσουμε για όλους την εισφορά αλληλεγγύης»

Μητσοτάκης

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»

«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.

«Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μήνες -και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες- πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς –και τον κ. Τσίπρα. Όπως υπήρξε ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του από τον διπλωματικό σύμβουλό του. Τέτοια ενημέρωση δεν είχα πότε από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός.

Αυτό που περιέγραψα στο άρθρο μου ήταν ότι υπήρξε ένα written understanding, η γραπτή αποτύπωση του τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, το οποίο παραβιάστηκε. Τα πρακτικά δηλαδή της συζήτησης των διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Δεν ήταν διεθνής συμφωνία. Μακριά από μένα λοιπόν η κατηγορία για μυστική διπλωματία. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να φέρεται με υπευθυνότητα. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να λέγονται δημόσια»

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο»

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση» ξεκαθάρισε, ωστόσο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο -από εκεί που σταμάτησε το 2016- εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis είναι πραγματική.

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση στα δελτία» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το έχω πει πολλές φορές. Και δεν είμαι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο… Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη και εφόσον υπάρχει και από την άλλη πλευρά διάθεση είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό»

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε σύντομα ασφαλή εμβόλια, όχι μόνο ένα εμβόλιο. Και θα έχουμε αρκετές ποσότητες. Υπάρχει σχέδιο για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι να πείσουμε του συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλος αριθμός πολιτών που είναι αρνητικός στο εμβόλιο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι απολύτως ασφαλές, όπως είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί καμπάνια ενημέρωσης. Εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε πρώτοι το εμβόλιο»

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Δεν θα γίνει καμία έξωση»

«Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είχε πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία…. Mας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν “κοκκινήσουν” τα δάνειά τους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την πρώτη κατοικία.

Τόνισε, επίσης, πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020 για να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

«Δεν θα γίνει καμία έξωση» ξεκαθάρισε επίσης ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους αλλά και να τα επαναποκτήσουν μελλοντικά.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Δεν συζήτησα χθες με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν συζήτησε τα ελληνοτουρκικά με την κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση εστιάστηκε στο προσφυγικό και τους τρόπους με τους οποίους το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Ο τουρισμός άνοιξε με πολύ μεγάλη προσοχή

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε ξανά την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με μεγάλη προσοχή, μεγαλύτερη από τις ανταγωνίστριες χώρες, Γι’αυτό είμαστε σε καλύτερη θέση από τις ανταγωνίστριες χώρες μας στον τουρισμό. Κερδίσαμε άυλη υπεραξία από τον επαγγελματισμό και την προσοχή που δείξαμε. Όντως υπήρξε χαλάρωση ίσως και λόγω της επιτυχίας μας. Αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα. Εκεί που εφαρμόστηκαν μέτρα, απέδωσαν. Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο lockdown.

Κάθε φιλελεύθερος πιστεύει ότι στις κρίσεις, το κράτος πρέπει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο. Είμαστε ενάντια στο πλαδαρό κράτος. Έχουμε προσλάβει χιλιάδες στο ΕΣΥ, πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν. Ανοίγουμε συνέχεια ΜΕΘ. Το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά και αυτή τη στιγμή είναι πιο ισχυρό. Έχουμε καινούργια όπλα στη φαρέτρα μας, όπως το τεστ αντιγόνων. Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν»

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Για μείωση εισφορών και προσλήψεις

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αυτό που περιέγραψα χθες. Είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα υπάρξουν εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα»: αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την ανεργία λόγω κορωνοϊού και και τις 100.000 6μηνες προσλήψεις.

«Γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία; Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχει μιλήσει για ΑΟΖ αλλά και για υφαλοκρηπίδα.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό πως πλέον υπάρχει οριοθετημένη ζώνη με την Αίγυπτο μετά από την πρόσφατη συμφωνία.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Θα μπουν φίλτρα στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

«Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση κι εμένα. Έχουμε κάνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι μακροχρόνιες. Αλλά έχουμε κάνει πολλά, όπως ο νόμος για το άσυλο. Κοιτάξτε εδώ δίπλα μας στο Αριστοτέλειο πόσο διαφορετική είναι η εικόνα.

Δεν είναι καλή η εικόνα να μπαίνει κάποιος σε πανεπιστημιακή σχολή με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Το ζήτημα είναι γιατί έχουμε σχολές με χαμηλή ζήτηση. Εξετάζουμε το ίδιο το τμήμα να ορίζει ένα μάθημα στο οποίο πρέπει να πάρει κανείς μίνιμουμ βαθμολογία για να μπει. Δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες αλλά θα μπουν φίλτρα στην εισαγωγή. Ετοιμάζουμε εμβληματικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Θα έρθει νομοσχέδιο και για την τεχνική εκπαίδευση»

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις για την απολιγνιτοποίηση

«Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες»: αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτημα για την απολιγνιτοποίηση.

Όπως είπε, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν.

«Μου κάνει εντύπωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να λέγεται “οικολογικό” και αντιδρά στον περιορισμό του λιγνίτη» ανέφερε.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους στα 18

Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Δεν θα αυξηθεί η θητεία πέραν των 12 μηνών. Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι συγκεκριμένες δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες. Ανοιχτό το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους στα 18. Το συζητάμε.

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο

«Κάντε λίγο υπομονή, θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι ότι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότεροι ευελιξία» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο… Είναι βέβαιο ότι αμέσως θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου, γιατί τα εργασιακά έχουν και μια εικόνα ταμπού για την αντιπολίτευση» εξήγησε επίσης.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντική πρόοδος στην Πολιτική Προστασία

«Η πολιτεία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα για την Εύβοια. Έχουν βγει όλες οι κανονιστικές πράξεις για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που πλήγηκαν. Κάνουμε αποτύπωση για τα αντιπλημμυρικά έργα. Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 112 δεν λειτουργούσε. Τώρα λειτουργεί, όπως συνέβη στις πυρκαγιές. Στην Εύβοια δεν εστάλη μήνυμα γιατί αυτή ήταν η επιλογή. Αναβαθμίζουμε την Πολιτική Προστασία γιατί οι φυσικές καταστροφές θα γίνουν χειρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στην Πολιτική Προστασία»

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης για γεωργία

Απαντώντας σε ερώτημα για τη γεωργία και το πρόγραμμα ενίσχυσης των 150 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως κάποιοι τομείς πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

«Εάν υπάρξει ανάγκη να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό θα το κάνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες και θα εξεταστούν.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Διαχειριζόμαστε πάντα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με απόλυτη διαφάνεια

«Θεωρώ ότι και σήμερα ενημέρωσα πλήρως τον ελληνικό λαό. Με απόλυτη διαφάνεια διαχειριζόμαστε πάντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τεχνικές συζητήσεις γίνονται και καλό είναι να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό δεν είναι μυστική διπλωματία…».

Μητσοτάκης για ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας: Η απάντηση δόθηκε ήδη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός είπε πως η απάντηση δόθηκε ήδη τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα φύλαξε τα σύνορά της, με τη στήριξη της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

«Τα έργα στον Έβρο θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου οκταμήνου» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM